Erzurum'da Düzenlenen Çalistay Ile Çayir Mera Konusu Ele Alindi

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafindan Çayir Mera Çalistayi düzenlendi.

Erzurum'da Düzenlenen Çalistay Ile Çayir Mera Konusu Ele Alindi
Çevrim içi olarak yürütülen, Türkiye’nin farkli üniversite ve kurumlarindan birçok bilim insaninin konusmaci olarak görev aldigi, çayir mera alanina yönelik çesitli sunumlarin tartisildigi çalistayda açilis konusmalari sirasiyla; Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayir Mera ve Yem Bitkileri Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Binali Çomakli, Tarla Bitkileri Bölüm Baskani Prof. Dr. Metin Tosun ve Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Önder Çalmasur tarafindan yapildi. Çalistaya ayrica farkli üniversiteler ve tarim sektöründen 56 kisi katilim sagladi.

Birçok Konu Basliginda Sunumlar Yapildi

Çalistayda ilk sunum Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökkus tarafindan yapilarak, tahil alanlari daraltilmadan arazinin etkin kullanimi ve çayir meralarin önemi ile hizli nüfus artisi ve üretim alanlarinin rantabl kullanilmasinin gerekliliginden bahsedildi. Ondokuzmayis Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Aydin ise, kaba yem ve hayvansal üretimde maliyet analizinin önemine deginerek kaba yem üretiminin arttirilmasinin önemli oldugunu vurguladi. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koç, mera yönetimden yeni yaklasimlar baslikli sunumunda uzaktan algilama sistemlerinin meralarda uygulanabilirligini, Van Yüzüncüyil Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seyda Zorer Çelebi kaliteli kaba yem kaynaklarinin sürdürebilirligi ve hayvansal üretimdeki yeri ve önemini, Dogu Anadolu Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Serafettin Çakal Türkiye’de mera islah çalismalari ve sürdürülebilirligi ile ilgili yapilan çalismalar hakkinda bilgi paylasiminda bulundu. Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kagan Kökten çayir meralarda gübrelemenin vejetasyon üzerine etkilerinden bahsederek gübrelemelerin uygun ve dogru zamanda yapilmasinin önemli oldugundan bahsetti. Çalistayin son sunusu ise Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayir Mera ve Yem Bitkileri Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Binali Çomakli tarafindan yapilarak Dogu Anadolu Bölgesinde çayir meralarin tarim sistemindeki yeri ve önemi hakkinda yapilmasi gereken uygulamalara dikkat çeken bilgiler paylasildi.

Çayir Mera Alanlarinin Korunmasi Noktasinda Fikir Birligine Varildi

Düzenleme Kurulu Baskani Doç. Dr. Mehmet Kerim Güllap, yapilan çalistayda çayir mera alanlarinin korunmasi ve sürdürülebilirligi konusunda fikir birligine varildigini ifade ederek ülkemizin tarim politikasi çerçevesinde gündeme tasinan böylesine önemli bir çalistayin düzenlenmesine katki sunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli basta olmak üzere Çalistay Genel Sekreteri Doç. Dr. Melih Okcu’ya ve düzenleme kurulu üyelerine, paydas üniversitelerin ögretim üyelerine, Tarim Orman Bakanliginin kiymetli çalisanlarina ve çalistaya katki saglayan tüm katilimcilara tesekkür ederek çalistayin hayirlara vesile olmasini temennisinde bulundu.
Kaynak: İHA