G7 Liderler Zirvesi Basladi

G7 Liderler Zirvesi için dünyanin en güçlü 7 ekonomisine sahip ülkelerin liderleri, 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana G7 Dönem Baskanligini yürüten Almanya’nin ev sahipliginde, Bavyera eyaletindeki Elmau Satosu’nda bir araya geldiler.

G7 Liderler Zirvesi Basladi
G7 Liderler Zirvesi, Almanya’nin Bavyera eyaletinde bulunan Elmau Sarayi’nda basladi.

G7 Liderler Zirvesi’nin 26-28 Haziran tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi ögrenilirken, zirvenin ana konulari arasinda Rusya’nin saldirganligi, Rusya’ya yönelik yaptirimlar, NATO’nun rolü, iklim, sürdürülebilir yatirimlar, küresel gida güvenligi, küresel saglik, salgin, uluslararasi kuruluslarin sorunlari çözmekteki kararlik ve ortak is birlikteliklerinin yer alacagi belirtildi. Ukrayna’daki savasin küresel sonuçlarinin da ele alinacagi zirvede, artan enerji fiyatlari ve gida krizi zirvenin önemli konu basliklari arasinda bulunuyor.

ABD Baskani Joe Biden sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin adina yeni yaptirim karari alindigini belirterek, G7 Liderler Zirvesi’nde Rusya’nin altin ithalatini yasaklayan kararin açiklanacagini ifade etti.

G7 Liderleri Zirvesi’ne ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Italya ve Japonya’nin yani sira, Avrupa Konseyi ve Komisyon Baskanlari, Birlesmis Milletler, Dünya Saglik Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Uluslararasi Para Fonu (IMF), Dünya Bankasi, Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO), Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) ve Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) de katilacak. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ise zirvede video konferans yöntemiyle yer alacak. Ayrica Almanya, Arjantin, Hindistan, Endonezya, Senegal ve Güney Afrika’yi da zirveye davet etti.

Genis güvenlik önlemleri altinda gerçeklesecek G-7 Liderler Zirvesi için 18 binden fazla polis görev alirken, protestocularin zirvenin yapilacagi Elmau Satosuna ulasmamalari için 16 kilometre uzunlugunda bir güvenlik bariyeri olusturuldu.
Kaynak: İHA