Küle Dönen Ormanlar Yeserdi

Balikesir’de 2002 ve 2013 yillarinda iki büyük yangin ile sarsilan Kepsut’un kirsal mahalleleri aradan geçen yillar sonunda yanginin izlerini silerek, yesil dogasi ile boy gösterdi. 2002 yilinda 2 kisinin de hayatini kaybettigi yangin sonrasinda yapilan agaçlandirma çalismalarinda sona gelinirken, 2013 yilinda ayni noktada çikan orman yangininda ormanlik alan bir kez daha küle döndü. 2013 sonrasinda yeniden binlerce agacin dikildigi alanlarda bugün mese, kizilçam ormanlari kendini gösteriyor. Bölge sakinleri ise en ufak bir kivilcimda ayni günlere dönmemek için adeta seferberlik yasiyor.

Küle Dönen Ormanlar Yeserdi
Marmaris’te yasanan orman yanginlari ile birlikte, yanginlarin dogaya verdigi tahribat bir kez daha gözler önüne serildi. Balikesir’in Kepsut, Dursunbey ve Bigadiç ilçelerinde bulunan kirsal mahalleleri yillar önce yasadiklari yanginin izlerini sildi. Kepsut’un Sarifakilar, Tilkicik, Ovacik, Dombaydere, Sariçayir gibi köylerini etkileyen ilk yangin 2002 yilinda yasandi. Yaklasik 3 bin hektarlik alanda etkili olan yanginda 14 ev küle dönerken, evden çikamayan Bedriye-Süleyman Barut çifti ise hayatini kaybetti. Yangin rüzgarin etkisi ile Kepsut ve Dursunbey ilçelerinin arasindaki köyleri adeta yakip geçerken, 10’a yakin köy de bosaltilmisti. Yasanan kötü günler ise hiç bir zaman hatiralardan silinmedi. Sarifakilar kirsal mahallesi yakinlarinda bulunan tabelada yazan ’12 Agustos 2002 tarihini unutamam’ yazisi bugün yangina karsi bir uyari niteligi tasiyor.

Bölgede yasanan 2. yangin ise Sarifakilar kirsalinda çikti. Elektrik tellerinden çiktigi tespit edilen yanginda bin 500 hektarlik ormanlik alan zarar gördü, 50 civarinda büyükbas hayvan telef oldu. Köyler ise yeniden bosaltildi. Bu yangin ise Kepsut ile Bigadiç ilçeleri arasindaki kirsal mahallelerinde etkili olurken, yangin 3 günde kontrol altina alinabildi.

Yakti geçti

Bugün yemyesil dogasi ile kendini gösteren Sarifakilar, Ovacik, Dombaydere kirsal mahallelerinde yasayanlar o kara günleri akillarindan çikartmiyor. Sarifakilar Muhtari Ilyas Ipek, "2002 yilinin 12 Agustosuydu. Sonra 2013’de çikti. O yangin ilk bu noktada (Sarifakilar) çikti ve ilerledi. Tahminim 20 kilometrelik bir alanda etkili oldu. Yanan yer çok büyük. 3 günde kontrol altina alindi ama sogutmasi falan 1 hafta ugrastik burada. Yangindan sonra devletimiz yesillendirme çalismalarina basladi.

Bugün kendimiz de önlem aliyoruz, orman yetkililerinin bize verdigi su tankerleri var. Bir sey oldugunda ilk bununla müdahale ediyoruz. Geçen sene burada ufak bir yangin oldu, ormanin bile haberi olmadan biz kendimiz halettik. 2002’de yanan bazi yerler dahi aradan 20 sene geçmis yeni yeni eski haline geldi" dedi.

Yanginlari yasayan Sarifakilar sakini Muharrem Ipek, ise o günleri anlatirken duygu dolu anlar yasadi. Ipek, "Agustosun 12’siydi. Hafif bir duman vardi. Sonra rüzgar lodos çok hizlandi. Rüzgarla birlikte yakti geçti her yeri. Ihtiyarlar vefat etti. Herkes canini kurtardigina bakti. Dursunbey’e kadar komple yandi, dogu köyleri çok etkiledi. Sonraki yangin elektrik kablolarindan çikti. O yanginda poyraz vardi. O rüzgarda Bigadiç ilçesine dogru alevleri götürdü. Bigadiç ile Kepsut arasi yandi. O yangin daha hizliydi. Aksama kadar her tarafi bitirdi" dedi.

Agaçlandirma çalismalarini anlatan Muharrem Ipek, "Her tarafi yeniden diktiler. Dozerler sürdü, zarar gören agaçlar kesildi. Fidanlar dikildi, kendiliginden kalan tohumlarda yeserdi. Toprak sürüldügü için onlarda büyüdü. Biz bunu yasadik, ’Ya bir sey olmaz’ denmesi nelere mal oluyor? Marmaris’i izledim sabah, ayni günleri yasadim. Kendi önlemimizi de aliyoruz, en ufak bir olayda kendimiz müdahale ediyoruz" dedi.

Bugün yemyesil

Alevlerle mücadele eden kirsal mahalleler uzun yillar sonunda yanginin kara izlerini sildi. Yapilan agaçlandirma çalismalari ile bölge çam, kizilçam, mese ormanlari olustu. Olusan ormanlar ise havadan görüntülendi. Ayrica yanginlardan sonra kirsal mahallelere yanginla mücadele çerçevesinde onlarca su tankeri verildi.

Yangini tecrübe etmis olan kirsal mahallelerin yakinlarina ise helikopterlerin su alabilecegi minik göletler de agaçlandirma alismalarina ek olarak yapildi.
Kaynak: İHA