Ayni Daireyi 2 Kisiye Satmislar

Bursa’da bir insaat firmasinin yaptigi daireleri internetten satisa çikaran araci firmadan daire satin alan onlarca kisi, satin aldiklari dairelerin kendilerinden baska kisilere satildigini ögrenince hayatlarinin sokunu yasadi.

Ayni Daireyi 2 Kisiye Satmislar
E.K. insaat sirketinin magdurlari olarak sosyal medyada üzerinden toplanan 70 vatandas yasadiklari olay sonrasi savciliga suç duyurusunda bulundu.

Iddiaya göre, 2021 yili içerisinde E.K. insaat sirketinin Nilüfer ilçesine bagli Balkan Mahallesi’nde yaptigi 3 ayri projenin satis islerini gerçeklestiren G.T. insaat sirketinin internet üzerinden satisa çikardigi dairelerden satin alan 70 kisi, G.T. insaat sirketinin yetkilisi A.D isimli kisinin araciligiyla projeyi yapan E.K insaat sirketinin sahibi E.A.’nin iki ayri ofisinde ödemelerini yaparak ’borcu yoktur’ yazisi aldi.

Ancak daha sonra tapularini almak ve daire satisindan kaynakli devir yapmak isteyenler E.K. insaat sirketine basvurduklarinda hayatlarinin sokunu yasadi. E.K. insaat sirketinin yetkilileri araci olan G.T. insaat sirketinin yaptigi sözlesmelerin geçersiz ve usulsüz yapildigini, iki firma arasindaki ihtilaflar nedeniyle tapu ve sözlesme devirlerinin verilmeyecegini bildirdi. Her biri 750 - 800 bin lira para ödeyerek satin aldiklari dairelerin bir süre sonra 1, 1.5 milyon liraya baska sahislara satildigini ögrenen 70 magdur haklarini alabilmek için hukuk mücadelesi baslatti. Ilk önce avukatlar vasitasiyla ilgili firmaya ihtar çeken magdurlar, ihtarlara cevap verilmeyip daireler 3. kisilere satilmaya baslaninca Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunup nitelikli dolandiricilik ihbarinda bulundu.

Daire tapularinin sözlesme sahipleri yerine baska kisilere satislarinin baslamasi üzerine magdurlarin bir kismi da satilamaz ve tedbir karari koydurabilmek için tüketici mahkemelerine basvurdu.

Bazi dairelere tedbir konulurken insaat firmasinin avukatlari da sözlesmelerin noterde yapilmadigi için usule uygun olmadigi ve resmi kanallardan para alisverisi yapilmadigi gerekçesiyle itirazda bulundu. Insaat firmasi ile magdur olduklarini iddia eden 70 kisi arasindaki hukuk mücadelesi devam ederken, geçtigimiz gün E.K. insaatin Balkan Mahallesi’nde devam eden projesi önünde toplanan bir grup vatandas basin açiklamasi yapip firmayi protesto etti.

E.K. insaat sirketi magdurlarindan Mahmut Özhan, "E.K. insaat firmasindan G.T. araciligiyla 2 adet dubleks daire aldim. Su anda gittigimde tüm kapilar yüzüme kapali. Evlerin teslimiyle ilgili ciddi endiselerimiz var. Su anda ögrendigimize göre bir çok daire baska kisilere satilmis ve insanlar burada magdur. Bu magduriyetin çözülmesi için bir basin açiklamasi yaptik. Magdur olan yaklasik 70 kisi var. Ben bu durumu Kasim ayinda ögrendim. O zamandan bugüne çözümsüzlük devam etmektedir" dedi.

Ayni insaat sirketinin magdurlarindan Hülya Katmer, "E.K. insaattan dairemizi aldik. Dairemiz bize teslim edilmeden üçüncü sahsa satildi. Biz E.K. satis ofisine ailecek gittik. Bizi kapidan geri çevirdiler. Bütün emeklerimizin haklarimizin üstlerine yattilar. Su an elim ayagim her seyim titriyor. Aralik ayindan itibaren yattigimiz ve kalktigimiz yer belli degil. Onlar keyif çatarken; benim oglumun gözyasi sebebi oldular. Allah onlari bildigi gibi yapsin. Ben baska hiç bir sey diyemiyorum. E.A.’nin ofisine gittik. Korumasina dedi ki "nereye basvururlarsa vursunlar, hiç bir sey elde edemeyecekler". Peki bizim paralarimiz ne olacak? Soruyorum sana E.A" seklinde konustu.

Murat Katmer ise "Burada toplanmis olan bizler ve katilamayan onlarca insan 2021 yili içerisinde E.K. insaatin projelerini satisiyla ugrasan G.T. insaat adina A.D. araciligiyla E.K. insaatin yapmis oldugu Bulvarplus, Bulvarlife ve Makroctiy, projelerinden daire satin aldik. G.T. insaat yetkilisi A.D., ile birlikte gittigimiz E.K. insaatin merkez ve Ihsaniye’de ofislerinde ödemeleri alinmistir. Borcu yoktur maddesinin de bulundugu satis sözlesmelerini imzalayarak ödemelerimizi yaptik. Kasim ayindan itibaren tapularimizi ve aldigi yeri satmak isteyenlerin devir taleplerini E.K. ve G.T. Insaata ilettigimizde ilgili firmalar arasinda dogdugu söylenen ihtilaflar nedeniyle tapu ve sözlesme devirlerinin verilmeyecegi; sözlesmelerimizin de usulsüz ve geçersiz oldugu beyaniyla soka ugradik. Sözlesmelerimiz de adi dahi geçmeyen firmalarin ve bizlere sözlesme yapildigi esnada bahsedilmis ve kayit altina alinmamis ihtilaflarin muhatabi bizler olamayiz. Birbirleri arasinda alacak verecek meselesi oldugu söyleyen firmalarin her ikisi de suanda yeni yeni projelerle yollarina devam ederken sayisi 75 ila 100 arasinda oldugu tahmin edilen insanlar aylardir muhatap dahi bulamamaktadir. Kat karsiligi yapilan projelerde dogan bu haksiz uygulamalar karsisinda arsa sahiplerinin duyarsizligi magduriyetimizi daha da arttirmaktadir. Firmalar bilinçli olarak süreci bir alacak davasi konusuna çevirip yillara sari bir sürece sokmaya çalismaktadir. Ancak tapularini sözlesme sahibi yerine mükerrer olarak sattiklari üçüncü kisilere devrettikleri daireler hakkinda nitelikli dolandiricilik sikayetleri; diger daireler için de üçüncü sahislara tapu devrini ödemeye yönelik olarak tedbir davalari açilmis ve açilmaya devam etmektedir. Tapusu aninda sözlesme sahipleri yerine üçüncü sahislara devredilmektedir. Bizim sözlesmelerimizin tamami E.K. firmasinin merkez ve ofislerinde yapilmis olup E.K. yetkililerince imzalanmistir. Hiç bir sözlesmemizde ön sart bulunmamakta olup ödemelerimizin tamaminin yapildigi kayit altina alinmisken firma sahiplerinin gerçege aykiri beyanlari karsisinda saskin durumdayiz. E.K. insaat yetkililerine ulasmayi birakin merkez binasina dahi alinmamaktayiz. G.T. insaat ise görüsmeye gidenleri bir avukat ordusuyla karsilamakta, bu iki firma planli bir sekilde ana paralari yasal faiziyle birlikte geri ödemenin yollarini ararken; buna razi olanlara dahi söz verdikleri tarihlerde ödeme yapmamislardir. 3+1 dairelerimize karsilik gelecek ve belirsiz bir zaman diliminde yapmayi planladiklari daha degersiz projelerden 1+1 daire vermeyi teklif etmektedirler bu durum bile meselenin alacak verecek meselesi degil yüksek kar hirsi oldugunu göstermektedir. Onlarca isçi, memur ve emeklinin disinden tirnagindan arttirarak sahip olmak istedikleri yerleri böylesine rencide edici bir tarzla hiç edilmeye çalisilmasi; vicdana, ahlaka ve yasalara sigmaz" diye konustu.

Magduriyete sebep oldugu iddia edilen E.K. insaat sirketi tarafindan yapilan yazili açiklamada ise G.T. insaat firmasinin sahibi A.D.’nin birçok insaat firmasindan temelden satin alma yöntemi ile daire satin alip daireleri kar payi eklemek suretiyle sattigi hatirlatilarak söyle denildi: "2021 yilinda baslayan bazi projelerimizden vadeli çekler vermek suretiyle daireler satin almistir. Kendisi ile yapmis oldugumuz sözlesmelerde her bir daire için ayri ayri satis bedeli firmamiza ödendiginde ve teslim tarihi geldiginde daire teslimi yapilacagi kararlastirilmistir. Sahsin çeklerinden tahsil olanlar karsiliginda talep ettigi daireler satis yaptigi kisilere tapuda devredilmistir. Ancak A.D.’nin yilbasindan bu yana sirketimize ödeme yapamamasi ve verdigi çeklerin tahsil edilememesi sebebiyle kendisi ile yapmis oldugumuz sözlesmelerin bir kismini iptal etmis bulunmaktayiz. A.D. daireleri sattigi sahislarla bildigimiz kadari ile anlasarak paralarini faizi ile iade etmeye baslamistir. Magdur oldugunu iddia eden sahislarin E.K. insaat sirketine herhangi bir para ödemesi yapmadigini özellikle belirtmek isteriz. Ödemeleri alan ve dogrudan sahislara satislari gerçeklestiren A.D. olup firmamizin bu satislarla dogrudan bir baglantisi bulunmamaktadir. Kurumsal bir firma olan ve Bursa’da birçok projeye imza atmis güçlü ve prestijli E.K. markasina zarar vermek adina bu tip haberler yapanlar hakkinda ayrica yasal yollara da basvuracagiz. Müvekkil sirketimizin A.D. ile yaptigi sözlesmeler, karsiliginda kendisinden alinan kiymetli evraklar sirketimiz kayitlarinda yargi denetimine açik bir sekilde muhafaza edilmekte olup cari hesaplarda ödemelerin yapilmadigi açikça görülmektedir. Müvekkil sirketin marka degerinin zarar görmemesi adina is bu açiklamayi kamuoyuyla paylasma ihtiyaci hasil olmustur".

Magdurlar ise "Bizim sözlesmelerimizde A.D. taraf degil hiç bir sözlesmede adi bile geçmiyor. Imzasi bile yok. Kaldi ki böyle bir bilgi verseler kimse sözlesme imzalamaz. Elimizde ayni daireyi iki kisiye sattiklarina dair sözlesme örnekleri ile su ana kadar tespit ettigimiz en az 15 civarinda sözlesmeye aykiri olarak tapusu 3. sahsa devredilmis daireler var. Bunlar hakkinda da dolandiricilik ve tapu iptal davalari açilmis durumda" dediler.
Kaynak: İHA