Ilkadim'dan 2022'De 2 Bin Litre Atik Yag Hedefi

Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, “Halkimiza geri dönüsüm bilinci olusturmak ve tesvik etmek amaciyla ‘2022 yilinda 2 bin litre’ projesiyle atik yaglari ekonomiye kazandirmak istiyoruz” dedi.

Ilkadim'dan 2022'De 2 Bin Litre Atik Yag Hedefi
‘Sifir Atik’ uygulamasi ile geri dönüsebilen malzemelerin ekonomiye kazandirilmasi konusunda çalismalarini sürdüren Ilkadim Belediyesi’nce ilçede 40 noktada hizmet veren AYPIKUT’lardan toplanan 350 litre atik yag, lisansli firmaya teslim edildi. Güzelyali Mahallesi’nde bulunan 1. sinif atik merkezinde toplanan atik yaglar, biyodizel üretiminde kullanilarak geri kazandiriliyor.

Samsun Ilkadim Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü’nden Çevre Mühendisi Aysegül Akçay, “Kâgit, plastik, metal, cam, elektronik atik, pil atigi, atik yaglar gibi 13 farkli grupta atigin geri dönüsümünü sagladigimiz, Karadeniz de tek olan atik getirme merkezimizde dogayi ve çevreyi korumak amaciyla projemize sürdürülebilir sekilde devam ediyoruz. Bu merkez birken materyaller ayri ayri biriktirilerek lisansli geri dönüsüm firmalarina teslim ediliyor. Özellikle endüstriyel atiklarin çevreye verdigi zarar nedeniyle ekolojik dengenin günden güne bozuldugu ülkemizde kullanilmis bitkisel atik yaglarin 1 litresinin lavabolara dökülmesi, 1 milyon litre içme suyunu kullanilmaz hale getirmekte ve yüzey sularinda yasayan canli hayatini tehlikeye sokmakta. Ayrica kanalizasyon hatlarinda boru kesitlerini daraltmakta ve tikanmalara sebep olmaktadir. Daha kötü sonuçlara mahal vermeme noktasinda dogayi ve yasadigimiz sehri temiz tutmak için çalismalarimiza destek vermelerini istiyoruz” seklinde konustu.



“Mahallelerimize giderek toplayacagiz”

Bitkisel atik yaglarin ekonomiye kazandirilmasi, çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi ve doga kirliliginden korunmasini hedeflediklerini dile getiren Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, “Ilçe halkimiza geri dönüsüm bilinci olusturmak ve tesvik etmek amaciyla ilerleyen zamanlarda mobil atik aracimiz ‘ATOM’ ile mahallelerimizde geri dönüsebilen ürünleri toplayacagiz. Atik yaglar için vatandaslarimiz belediyemiz Alo Atik hattini aradiklari zaman ekiplerimiz evlerde biriken atik yaglari adreslerden teslim aliyorlar. 2022 yili itibariyle hedefimiz 2 bin litre atik yagi ekonomiye kazandirmak. Bu sayede hem dogaya hem de gelecege önemli bir katki saglayacagiz. Çocuklarimiza birakacagimiz en büyük miras yasanabilir bir çevredir, anlayisiyla hareket ederek ilçemizde atik yaglarin toplanmasi çalismalari yetkili ve lisansli firmalar araciligi ile süregelmektedir. Çevre ve insan sagligina önem vermek hepimizin ortak görevi olmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA