Ordu'da 'Ipek Böcekçiligi' Dönemi

Ordu’da, ulasim, altyapi, turizm, üstyapi ve saglik alaninda birçok yatirimi hayata geçiren Ordu Büyüksehir Belediyesi, uygulamaya koydugu tarim projeleriyle de vatandaslara yeni gelir kaynaklari olusturdu.

Ordu'da 'Ipek Böcekçiligi' Dönemi
Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in topyekun kalkinma hamlesiyle tarim ve hayvancilikta baslatilan projelere bir yenisi daha eklendi. Kentte yillardir kaderine terk edilen ancak büyük bir gelir kapisi olan ipek börekçiligine can vermek için faaliyetler artirildi. Türkiye’nin en fazla findik üretimine sahip olan kentte, üretim süreci kisa ve pazarlama sorunu bulunmayan ipek böcegi yetistiriciligi ile yetistiriciler gelir kaynaklarinin çesitlendirmesi hedefleniyor.

Pazarlama sorunu bulunmuyor

Ipek böcekçiligi diger tarimsal faaliyetlerin yaninda kolaylikla yapilabilen, yilda sadece 35 günlük bir üretim süreci olan, pazarlama sorunu olmayan, özellikle kirsaldaki kadinlar ve küçük aile isletmeleri tarafindan rahatlikla yapilabilen bir tarim faaliyeti. Karadeniz Bölgesinde Mayis ayinin 20’si itibariyla içerisinde ipek böcegi larvalarinin oldugu kutular Koza Birlik tarafindan üreticilere ücretsiz olarak veriliyor. Haziran ayi sonu itibariyla da elde edilen kozalar KOZABIRLIK tarafindan üreticilerden aliniyor.

Büyüksehir’den dut fidani destegi

Ipek böcegi yetistiricisi Muhammed Öztepe, “Ipek böcekçiligi yapan bir arkadasimdan görerek, bunu benim de yapabilecegimi düsündüm. Dut yapragi potansiyelimiz vardi. Altyapiyi hazirladik. Bu yil her sey mükemmel görünüyor. Gelecek yil isletmemi daha da büyütmek istiyorum. Ordu Büyüksehir Belediyesi bizlere 250 adet dut fidani desteginde bulundu. Verilen desteklerle birlikte isletmemizi katlayarak devam etmek istiyoruz” dedi.



Çiftçilerden Baskan Güler’e tesekkür

Ipek böcegi yetistiricisi Osman Murat Yürük ise “2020 yilindan bu yana ipek böcegi yetistiriyorum. Dut yapragi ile beslenen ve 45 günlük bir üretimi olan bir ürün. Yapilabilir bir tarim faaliyeti oldugu için herkese tavsiye ediyorum. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Dr. Mehmet Hilmi Güler’in bu konudaki destekleri devam ediyor. Üretimi artirarak devam ettirmeyi planliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA