Sürülerin Tozlu Yolculugu

Bitlis’in Tatvan ilçesine bagli Kiyidüzü köyünde koyun sürülerinin Nemrut Dagi’ndaki yaylalara zorlu ve tozlu yolculugu basladi.

Sürülerin Tozlu Yolculugu
Tatvan ilçesine bagli Kiyidüzü’ndeki çobanlar, binlerce koyunu bugday tarlalarina ve ekinlere zarar vermemesi için toprak ve tozla kapli vadiden götürmek zorunda kaliyor. Her gün binlerce koyunu süt sagimi için sürüler halinde köye getiren çobanlar, süt sagimindan sonra gün batimina dogru sönmüs bir volkanik dag olan Nemrut Dagi eteklerine dogru 7 kilometrelik tozlu yolculuga basliyor. Çobanlar ve koyun sürüleri günde 2 defa Nemrut Dagi’na gidis gelis yaparak yaklasik 15 kilometrelik tozlu yolu yürümüs oluyor. Koyun sürülerinin tozlu yolda ilerleyisi, çoban ve koyunlari zorlarken gün batimina dogru olusan kizil renkler ise seyri doyumsuz görüntüler ortaya çikariyor.

Koyun sürülerinin tozlu yol ve vadilerden geçisiyle beraber ortaya çikan görüntüler havadan dron ile görüntülendi.

Kiyidüzü köyünde çobanlik yapan Murat Gülhan, “Her gün 2 defa toz, duman içinde Nemrut Dagi’na gidip geliyoruz. Bizim isimizde budur. Biz ancak bunu beceriyoruz, baska isimiz yok” dedi.

Çoban Umut Alican ise her gün 15 kilometre tozlu vadide koyunlari ile yolculuk yaptiklarini söyledi.

Alican, “Ekinlere ve bugdaylara zarar vermemek için mecburen bu tozlu kullaniyoruz. Günde 2 defa gidip geliyoruz. Her gün 15 kilometre bu tozlu vadi yolunu kullaniyoruz. Her gün bu tozu yutuyoruz. Ekmegimizin pesindeyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA