Kaçak Elektrige Karsi Dronlu Mücadele

Dicle Elektrik kaçak elektrik kullanimina karsi havadan denetime imkan veren 5 drondan olusan filo olusturdu. Filoya son katilan dronun ise havada kalma süresi daha uzun ve gece görüs özelligi bulunuyor.

Kaçak Elektrige Karsi Dronlu Mücadele
Dicle Elektrik hizmet bölgesinde kaçak elektrik tüketimiyle mücadele etmek için teknolojinin son imkanlarindan yararlaniyor. Yerden ekiplerle ve yer altindan köstebek adi verilen cihazlarla yapilan mücadelenin yani sira havadan denetimler için dron filosu kuruldu. Havadan denetimlerde 2020 yilindan itibaren ileri teknolojiye sahip dron kullanimina baslayan Dicle Elektrik son olarak gece görüs özelligi bulunan ve havada kalma süresi daha uzun olan yeni bir dronu daha filosuna katti. Diyarbakir’da düzenlenen etkinlikte personele uygulamali olarak kullanim egitimi verildi.



“Envanterinde ileri teknoloji dronu bulunan tek dagitim sirketiyiz”

Dicle Elektrik Enerji Kayiplari Müdürü Yusuf Berus, dron filosuna son olarak isiya duyarli ve gece görüsü bulunan ayrica havada kalis süresi daha uzun olan bir adet dronun katilmasiyla sayinin bese yükseldigini söyledi.

Kaçak elektrikle mücadelede dron teknolojisinden yararlanmaya 2020 yilinda baslandigina dikkat çeken Yusuf Berus, dronlar havadan denetime imkani verdigi için personelin saldiriya ugrama riskinin de olmadigini vurguladi. Berus, "Kaçak elektrik denetimlerini engellemek için çogu zaman yollar kapatiliyor, kaçak baglantilar birçok farkli yöntemle gizleniyordu. Dron filomuz sayesinde abonesiz kullanim yapilan trafolarin ve harici trafolarin tespitinde büyük kolaylik saglanacak. Fider bazli saha kontrollerinde de is gücü verimi artarken, maliyetler düsecek” dedi.

Dron teknolojisini kayip-kaçakla mücadele konusunda kullanan ilk dagitim sirket olduklarini belirten Yusuf Berus, “Envanterinde bu düzeyde ileri teknoloji dron bulunan ve yüksek sayida kullanicilari bulunan baska bir dagitim sirketi yok. Özellikle kayip kaçak ile mücadelede teknolojinin bize sagladigi tüm imkanlardan faydalanmaya devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA