Isveç Ve Finlandiya'da Terör Örgütlerinin Varliklarina Son Verilmesi Beklentilerimizin Temelini Olusturuyor

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, “Isveç ve Finlandiya’da bulunan terör örgütlerinin varliklarina son verilmesi beklentilerimizin temelini olusturuyor” dedi.

Isveç Ve Finlandiya'da  Terör Örgütlerinin Varliklarina Son Verilmesi Beklentilerimizin Temelini Olusturuyor


Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, katildigi bir söylesinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi. Kalin, Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligi süreci hakkinda Türkiye’nin beklentilerini Ankara’daki toplantida kendilerine ilettiklerini ve Madrid’teki zirvede de ortaya koyacaklarini vurguladi. Beklentilerin ne oldugunu kamuoyuyla açik ve net bir sekilde paylastiklarini belirten Kalin, “Özellikle Isveç ve Finlandiya’da bulundan PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin ve bunlarin paravan örgütlerinin varliklarina son verilmesi burada para toplanmasinin eleman devsirilmesinin Türkiye aleyhinde faaliyet ve propaganda yapilmasinin tamamen önlenmesi beklentilerimizin temelini olusturuyor. Çünkü NATO ittifaki bir güvenlik ittifakidir. Ekonomik is birligi örgütü seyahat yahut turizm teskilati degildir. Bir güvenlik örgütüdür ve 70 yildir ortaya koydugu temel güvenlikle ilgili ilkeler var. Yeni üye olacak ülkelerin bu ilkelere riayet etmesi bir baska mevcut üye ülkenin de güvenlikle ilgili kaygilarini karsilayacak adimlari atmasi bir tercih degil zarurettir. Bunu da biz karsi tarafa açik ve net bir sekilde ifade ettik. Bu yürütülen müzakereler çerçevesinde evvelsi gün Cumhurbaskanimiz NATO Genel Sekreteriyle bir telefon görüsmesi gerçeklestirirdi. Biz de o görüsme çerçevesinde yarin Disisleri Bakan Yardimcisi Sayin Sedat Önal’la birlikte Brüksel’i ziyaret edecegiz” diye konustu.



Madrid’deki zirvede NATO Genel Sekterlerinin kabine sefiyle, ardindan Isveç ve Finlandiyali mevkidaslariyla bir toplanti gerçeklestireceklerini ifade eden Kalin, açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Ortaya koydugumuz ilkeleri tekrar ifade ettik buradan da tekrar ifade etmek isterim. Özellikle Stockholm’de geçtigimiz günlerde tekrar ortaya çikan bazi görüntüler var. Aslinda bu görüntüler de PKK terör örgütünün bu ülkede ne kadar konuslandigin ve ne kadar simartildigini en çarpici örneklerinden birini teskil ediyor. Hala bu görüntülere meydan okumalara ragmen Isveç hükümeti bunlari tamamen ortadan kaldirmak için adim atmayacaksa o zaman bu müzakerelerin ilerlemesi imkani ve ihtimali yok. Kendileri bu yönde bir iyi niyetlerinin oldugunu, adim atacagini ifade ediyorlar. Biz bu adimlarin neler oldugunu somut olarak görmek istiyoruz. Oraya giderken yapacagimiz müzakereleri de somut adimlarin gerçeklesmesi noktasindaki taleplerini tekrar kendilerine iletecegiz. Dolayisiyla burada bu ülkelerde Türkiye’nin güvenligine yönelik tehditler ortada kalkmadan sürecin ilerlemeyecegini bir kez daha ifade etmek isterim. Sayin Cumhurbaskanimiz de ifade etti.

Madrid zirvesi elbette NATO’nun tarihinde son derece önemli bir zirve, çünkü burada hem stratejik konsept kagidin revize edilmesi hem de Ukrayna savasi gida güvenligi, terörle mücadele, siber güvenlik ve diger konular ele alinacak. Zirve bu anlamda son derece önemli. Isveç ve Finlandiya’nin üyelik süreci açisindan Madrid zirvesini bir son tarih yahut bir dönüm noktasi olarak görmüyoruz.”

“Yunanistan Kuzey Makedonya’nin üyeligine tam 11 yil boyunca kapida bekletti”

Türkiye’nin mesru güvenlik kaygilarinin karsilanmasi son derece açik, hakli ve mesru bir beklenti oldugunu hatirlatan Kalin, “Geçmiste hatirlarsaniz biz prensipte NATO’nun açik kapi politikasina destek verdik. Ama prensip NATO’nun müktesebati çerçevesinde adimlar atilmasiyla kayitlidir. Bir örnek vermek gerekirse Yunanistan Kuzey Makedonya’nin üyeligine tam 11 yil boyunca bir isim meselesinden dolayi itiraz etti ve 11 yil kapida bekletmistir. Makedonya’yla Yunanistan arasinda bir savas, sinir ihtilafi, terör mücadelesi söz konusu degildi sadece bir isim meselesinden dolayi Yunanistan tarafi Makedonya’nin üyeligini 11 yil boyunca bekletti. Bu sürenin sonunda Makedonya referandum yapti anayasasini degistirdi, ülkenin adini degistirdi, ondan sonra Yunanistan Makedonya’nin bugünkü adiyla Kuzey Makedonya’nin üyeligine onay verdi. Bu onay süreci basladiktan sonra Makedonya’nin üyeligini tam 13 ay sürdü. Dolayisiyla burada 1999 yilinda NATO’nun ilan ettigi bir üyelik müktesebati var, belli sartlar ve ilkeler var. Bunlara uymak suretiyle ancak bir üyeligin söz konusu olabilecegi zaten herkesin malumu. Dolayisiyla bu örnekten hareketle burada Türkiye’nin mesru güvenlik kaygilarinin karsilanmasi son derece açik hakli ve mesru bir beklentidir. Somut adimlari atmalaridir. O adimlari ancak gördükten sonra biz sürecin ilerlemesinden bahsedebiliriz. Birtakim temenniler, ucu açik taahhütler, genel ifadelerin bizi tatmin etmesi söz konusu degildir” ifadelerini kullandi.

Ispanya’nin özellikle Avrupa içerisinde Türkiye’nin güvenlik kaygilarini ve endiselerini en iyi anlayan ülkelerden biri oldugunu söyleyen Kalin, “Oraya 30 ülke katiliyor. Dolayisiyla her zirvede oldugu gibi zirve marjinda ikili, üçlü ve çoklu görüsmeler olacak. Cumhurbaskanimizin da farkli liderlerle zirve marjinda yapacagi bir dizi görüsme olacak. Bunlar su anda planlaniyor. Kesinlesenler var, üzerinde çalisilanlar var. Biz bu zirveye NATO’nun 70 yillik en önemli üyelerinden birisi olarak katilacagiz. NATO’da ikinci büyük orduya sahip Türkiye’nin özellikle NATO’nun güney kanadinin güvenligini saglanmasi konusunda nasil kritik bir rol oynadigi herkesin malumu. Ukrayna savasi münasebeti ile Türkiye’nin stratejik öneminin yeninden yükseldigi bir dönemde, gida krizinin çözülmesi için attigimiz adimlari da orada degerlendirecegiz. Stratejik konsept kagidinin güncellenmesi, yeni tehdit algilarinin dogru bir sekilde analiz edilerek önümüzdeki 10 yilin yol haritasinin belirlenmesi noktasinda Cumhurbaskanimiz, NATO ittifakina ve bu zirveye yapacagi katkilari orada dile getirecek. Dolayisiyla biz bu zirvenin her yönüyle basarili bir zirve olmasini temenni ediyoruz, bekliyoruz. Bizim çabamiz da bu yönde. Dost ve kardes ülke olarak Ispanya’nin da bu zirveye çok iyi bir ev sahipligi yapacagini düsünüyoruz. Ben geçtigimiz hafta Madrid’deydim. Hem bu ikili iliskilerimiz hem de Madrid Zirvesi ile ilgili olarak ön görüsmelerimizi yaptik. Ispanyol dostlarimiz da gayet güzel bir hazirlik yapiyorlar. Biliyorsunuz Ispanya özellikle Avrupa içerisinde Türkiye’nin bu tür güvenlik kaygilarini ve endiselerini en iyi anlayan ülkelerden birisi. Geçmiste ETA terörü ile mücadele etmek zorunda kalmis bir ülke olarak Türkiye’nin PKK ve benzeri paravan örgütlerle FETÖ gibi örgütlerle nasil mücadele ettigini anlayan bir ülke. Madrid’e gitmeden hemen önce Türkiye’de konuslu bulunan ‘Patriot’ bataryalarinin Ispanyol hükümeti tarafindan süresi uzatildi. Onlar Türkiye’nin güvenligi için, NATO ittifaki çerçevesinde Türkiye’ye ödünç verilen ‘Patriot’ bataryalari. Bunun süresini de uzattilar. Bundan dolayi da Ispanyol hükümetine tesekkürlerimizi tekrar iletmek istiyorum. Biz bu zirvenin her yönüyle basarili bir zirve olacagini da inaniyoruz” degerlendirmesinde bulundu.

(Engin Yagci - Mert Cerrahoglu/IHA)
Kaynak: İHA