Süne Ile Mücadele Devam Ediyor

Nevsehir’de son yillarda degisen iklim kosullari ve yagislar nedeniyle olusan zararli organizmalar ile mücadeleye devam ediliyor.

Süne Ile Mücadele Devam Ediyor
Iklim kosullari degerlendirildiginde, bitki sagligi açisindan zararli organizmalar ve özellikle süne ile mücadelenin verim açisindan en önemli konu oldugunu söyleyen Nevsehir Il Tarim ve Orman Müdürü Özgür Memis, bugdaylarin basaklarinda yaptigi emgi zarari ile verimde ve kalitede azalmaya neden oldugunu söyledi.

Zarar gören daneler tohumluk olarak kullanilamayacagi gibi hamur olma özelligini de kaybettigini söyleyen Il Tarim ve Orman Müdürü Özgür Memis; “Süne mücadelesi çerçevesinde 2021 yili Kasim ayinda sonbahar kislak sürveyleri ve 2022 yili Mart ayinda Ilkbahar kislak kontrolleri yapilmistir. 2022 üretim yili için Ilimiz genelinde il ve ilçe müdürlüklerimizce 1 kontrol, 12 sürvey ekibi olmak üzere 13 ekip kurulmus ve toplamda 41 Teknik eleman görevlendirilmistir. Ekiplerimiz 942 bin 500 dekarlik kismi bugday ekili alanin tamaminda kiymetlendirme sürveylerini tamamladi. Zararlinin yogun oldugu alanlarin tespit edilmesi halinde ekiplerimiz tarafindan ilaçlanacak bölgeler belirlenerek üreticilere duyurulacaktir” dedi.

Süne zararlisi ile mücadelede üreticilerin Il Tarim ve Orman Müdürlügünün duyurularina göre hareket etmeleri konusunda tavsiyede bulunan MEMIS, gereksiz ilaçlamalardan kaçinilmasinin canlilarin dogada yasamlarini devam ettirmelerini ve çevrenin kirlenmesini önlenmesi yönünden önemli oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA