Samsun'da Gerçegini Aratmayan Tatbikat

Samsun’da kurumlar arasi koordinasyonu saglamak amaciyla eski bir alisveris merkezinde(AVM) düzenlenen patlama sonrasi tahliye ve kurtarma tatbikati gerçegini aratmadi.

Samsun'da Gerçegini Aratmayan Tatbikat
Samsun’da 2022 Yili UMKE Faaliyet Plani dahilinde, 6. Bölge Samsun UMKE (Samsun, Amasya, Ordu, Sinop) illerinden toplam 106 UMKE personel ve araçlarinin katilimi ile “UMKE Bölge Tatbikati” yapildi. Tatbikat, Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi ile 112 ambulans servisi is birliginde gerçeklestirildi.

Tatbikatin ilk etabinda eski AVM binasi içerisinde sebebi belirlenemeyen siddetli bir patlama oldugu, patlamaya bagli olarak bina içinde yangin çiktigi, patlama sebebiyle bina önünde bulunan araçlarda da hasarlar olustugu senaryosu canlandirildi. Araçlarla magaza içerisindeki yaralilarin kurtarilmasiyla yangina müdahale edilmesine dair uygulama, 112 ambulans, UMKE ve belediye itfaiye ekiplerinin ortak çalismasiyla yapildi.

Senaryo geregi olay yerine ulasan UMKE ekipleri, alanda mobil sahra hastanesi kurulumunu yapti. AVM bölgesinde çalisan ekiplerin haberlesmesini ve koordinasyonu saglamak üzere mobil komuta haberlesme aracinda bulunan afetlerde yerel haberlesmeyi saglayan seyyar analog röleyi aktif hale getirildi.

Senaryo geregi ekiplere gelen ihbarda AVM zemin katinda bulunan kafeterya ile elektronik cihaz satisi yapilan magazada sebebi belirlenemeyen patlama oldugu, 10-15 yaralinin bulundugu, ayni zamanda AVM bahçesinde patlamadan etkilenen 3 araçta da toplam 5 vatandasin bulundugu, bunlardan 2’sinin hamile oldugu bilgisi iletildi. Olay yerine ulasan itfaiye ekipleri, yangina müdahale ederek kontrol altina aldi. UMKE ve 112 ambulans ekiplerine güvenli alan olusturduktan sonra araçta sikisan kazazedelerin tahliyesi saglandi.

Muhtemel bir afete hazirlik

Tatbikat hakkinda bilgi veren Samsun Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, tatbikatta ekiplerin birbiriyle uyum içinde çalismalarini yürütmelerini amaçladiklarini vurgulayarak, “Bir alisveris merkezi sebebi bilinmeyen bir sekilde patlama oldu. Bu patlama neticesinde yaralilarimiz ve buna müdahale eden önce itfaiye ekiplerimiz, UMKE ve 112 ekiplerimizle birlikte bu senaryoyu gerçeklestiriyoruz. Ilk önce itfaiye ekiplerimiz yangini söndürdü, oradaki yararlilarimizi alarak uygulama noktasi dedigimiz yangindan uzak bir alana götürdü. Ilk müdahale yapilarak hastalarimiz sahra hastanesinde getirmis oldu. Kurumlar arasindaki irtibati saglamak, muhtemel bir afet durumunda herkesin kendi görevini uyumlu bir sekilde yapmasi için bu tatbikati düzenledik” dedi.

Farkli sehirlerden gelen UMKE ekiplerinin de tatbikata katildigi bilgisini veren Oruç, “68 Samsun’dan, 28 Ordu’dan, 5 Amasya ve 5 Sinop olmak üzere toplam 106 UMKE görevlimiz var. Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiyesi ve AFAD ekiplerimizle beraber bu tatbikati yaptik. Biz burada Saglik Bakanligi ekiplerimizi UMKE hekimleriyle beraber her türlü tatbikati yaparak muhtemel her türlü afet durumuna hazirlikli olmasini istiyoruz. Insallah öyle bir afet olmaz ama muhtemel bir afet durumunda da biz hazirlikli olalim diye istedik” ifadelerini kullandi.

Muhtemel bir afet durumunda ekiplerin hazirlikli olmasi, sahada UMKE, itfaiye ve saglik ekipleriyle birlikte olaylarda kurumlarin birbiri arasindaki uyum ve koordinasyonunu arttirmak amaçli yapilan tatbikat basariyla tamamlandi.
Kaynak: İHA