Bu Tarifler Çok Tutumlu
Kocaeli’de kadinlar, ekmek israfinin önüne geçmek ve ülke ekonomisine katki saglamak amaciyla bayat ekmekle birbirinden lezzetli tarifler ortaya çikardi. Ekmeklerden yapilan salata, çorba, tatli, börek, pizza ve kanepe gibi 41 çesit tarif hazirlayan hanimlar, bunlari vatandasin begenisine sundu.

"Evde deneyerek bu yemekleri ortaya çikardik"
Izmit Kent Konseyi Kadin Meclis Baskani Asli Devrim, "Kitabimizin amaci, tüm dünyada ve ülkemizin de yasadigi ekmek israfini önlemektir. Arkadaslarimizla ’Ne yapabiliriz?’ diye düsündük. Sefimiz Özlem Durmus Senyüz, tarifleri evde deneyerek bu yemekleri ortaya çikardi. Çok fazla emek verdik, sonuç çok güzel oldu. Ekonomiye de çok fazla katki saglayacagini düsündügümüz için mutfakta kadinlarin tasarruflu ve lezzetli ürünler yapabilecegini göstermis olduk. Bizler için ekmek kutsaldir. Vatandaslarimizin bu konuda duyarli olup ekmek israfini önlemelerini rica ediyoruz" dedi.
"Bayat ekmekle 41 tarif yaptik"
Tarifleri evinde deneyerek hazirlayan Izmit Kent Konseyi Kadin Meclis Baskan Yardimcisi Özlem Durmus Senyüz, "Ekmek israfina dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla hem kitabimizi çikardik hem de bu etkinligi düzenledik. Yapilan arastirmalara göre Türkiye’de üretilen ekmegin önemli bir kismi çöpe atiliyor veya hayvan yemi olarak kullaniliyor. Sirf bayatladigi için ekmeklerimizi çöpe atmayalim, onlarla yeni yemekler yapalim. Bu sekilde hem eve hem de ülke ekonomisine katki saglamis olacagiz. Izmit Kent Konseyi Kadin Meclisi olarak bu amaçla bayat ekmekle yapilmis 41 tarif yaptik ve kitaplastirdik. Örnegin ekmek mantisi, ekmek salatasi, ekmek çorbasi, ekmek tatlisi, ekmek böregi, ekmekli pizza, ekmek kanepesi ve çesit çesit 41 tarif hazirladik" diye konustu.
"Tarif kitabini aldim, eve gider gitmez deneyecegim"
Yapilan tarifleri çok begendigini söyleyen vatandas, "Ekmek israfi aile ekonomisine ciddi bir kayip. Tabi ki ekmek israfi yapilmamali ve degerlendirilmeli. Yapilan yemekleri çok begendim. Tarif kitabini aldim, eve gider gitmez deneyecegim" seklinde konustu.
Türkiye’de günde 5 milyon ekmek çöpe atiliyor
Öte yandan, Birlesmis Milletler Gida Örgütü verisine göre, Türkiye’de günlük ortalama 100 milyon ekmek yapiliyor ve bunun 10 milyonu israf ediliyor. Türkiye’de günde 5 milyon ekmek çöpe atiliyor.
