Ukrayna 'Tuz' Istiyor

Nevsehir’de yaklasik 800 yillik maden ocagindan, yaklasik 90 metre derinlige inilip yilda 150 bin ton kaya tuzu çikartilarak ekonomiye kazandiriliyor.

Ukrayna 'Tuz' Istiyor
Nevsehir’in Gülsehir ilçesine bagli Tuzköy mahallesinde bulunan 800 yillik madenden çikarilan minerali yüksek kaya tuzu, yaklasik 1000 metre uzunlugundaki tünelden yerin 90 metre altina inilerek çikartiliyor. Tünel kazici is makineleriyle kirilan kayalarin içinden çikarilan tuz, yer altindan kamyonlarla çikarilarak çesitli islemlerden geçiriliyor. Ebat ve kullanim alanina göre hazirlanan tuz, yurt içi ve yurt disina gönderiliyor. Yeralti madeninde çikan tuzlu su da borularla yer üstüne çikartilarak belirli asamalardan geçirildikten sonra tuz havuzlarinda ve tuz serasinda buharlastirilip tuz elde ediliyor.

‘2 buçuk milyar ton rezerv var’

Tuz madenini isletmecisi Suat Bilgin yaptigi açiklamada, “2006 yilinda Maden Isleri Genel Müdürlügünden ruhsatimizi alarak tuz çikartmaya basladik. Bu bölgede 2 buçuk milyar ton rezerv var. Kaya tuzunun özelligi tamamen dogal olmasi, hiçbir sanayi atiginin olmamasi ve 84 mineral kalitede olmasidir. Türkiye’de içerisine hiçbir kimyasal kullanilmadan üretilen tek tuz tesisiyiz” dedi.

Tuzu yerin 90 metre adlindan çikarttiklarini söyleyen Bilgin, “Köstebek adi verilen makineler ile kirilan tuzlar kamyonlar ile eleme tesisine geliyor. Burada ebatlama islemine tabi tutariz. Belli boy ve ölçere ayrilan tuzlar makinelerde islendikten sonra yikama ve firinlama islemine tabi tutuluyor. Sofralik ve granür olarak ayrilan tuzlar en son islem olarak paketlenir” seklinde konustu.



‘Suyun tuz’unu çikartiyorlar’

Tuz magarasinin içinde çikan tuzlu suyu da degerlendirdiklerini söyleyen Bilgin, “Sivi olarak yer üstüne çikan suyu havuzlara aktararak buharlasmasini sagliyoruz. Su buharlasarak havuzlarda sadece tuz kaliyor. Bu sistemle de göz tuzu elde etmis oluyoruz" dedi.



‘Tuz serasi kurdular’

Yer altindan çikan tuzlu suyu yer üstünde ve Türkiye’de ilk defa uygulanan tuz seralarina aktardiklarini söyleyen Bilgin, “Tamamen kapali seralarda suyun buharlasmasini sagliyoruz. Bu sayede disaridan hiçbir katki karismamis oluyor. Belirli asamalardan geçen tuzlu su en son olarak seralarda bulunan havuzlara gönderiliyor. Burada su buharla yok oluyor ve sadece havuzlarda tuz kaliyor. Seramizin içindeki dogal isi 55-60 dereceyi buluyor" seklinde konustu.



‘Ukrayna tuz istiyor’

Yilda 150 bin ton tuz ürettiklerini söyleyen Isletme sahibi Suat Bilgin, yilda 25 milyon lira ekonomiye katki sagladiklarini söyledi.

Özellikle Almanya ve Hollanda’ya ihraç ettiklerini belirten Bilgin, “Son günlerde Ukrayna’dan talep gelmeye basladi.

Rusya’nin Ukrayna’da bulunan tuz üretim tesislerini bombaladigi için Ukrayna’da tuz sikintisi var. Görüsmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki aylarda Ukrayna’ya da ihraç edebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA