Kayseri'ye Rekor Yagis

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlügü Hava Tahmin Uzmani Mehmet Bütüner, yurt genelinde etkili olan yagmurla birlikte Kayseri’nin Yahyali ilçesi Derebag Mahallesi’nin metrekare basina 75.8 kilogram yagisla Türkiye’de en çok yagis alan bölge oldugunu söyledi.

Kayseri'ye Rekor Yagis
Yahyali ilçesine bagli Derebag Mahallesi’nin metrekareye ortalama 76 kilogram yagis ile Türkiye’de en çok yagis alan bölge oldugunu söyleyen Meteoroloji 7. Bölge Müdürlügü Hava Tahmin Uzmani Mehmet Bütüner, “Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü 7. Bölge Müdürlügü olarak hazirladigimiz tahminlere göre, hafta boyunca yagisli bir hava bekliyoruz. Haftaya yagisli basladik. Pazar günü itibariyle Türkiye genelinde en çok yagis alan istasyon ilimize bagli Yahyali Derebag istasyonu oldu. Yaklasik 76 kilogram bir yagis aldi. Il merkezimiz de 3,4 kilogram yagis aldi metrekareye. Bu yagislarin özelligi her yere ayni miktarda yagis birakmamasi hatta bazi yerlerde hiç yagis olmadi. Bu yagislarimiz hafta içi özellikle Çarsamba günü aksama kadar devam edecek. Persembe ve Cuma günü yagisli sistem artik yavas yavas bölgemizi terk edecek. Persembe ve Cuma günü muhtemelen hafif saganak yagislari görecegiz ama Pazartesi, Sali ve Çarsamba günleri için yer yer kuvvetli olmak üzere saganak ve gök gürültülü saganak yagis beklentimiz var” dedi.

Hafta sonundan itibaren hava sicakliklarinin yükselecegini söyleyen Bütüner, “Rüzgarlarimiz genelde batili ve güney batili yönlerden orta kuvvette, yagis öncesi ve yagis aninda kuvvetli rüzgarlar görmemiz mümkün. Hava sicakliklarimiz su anda mevsim normallerinin birkaç derece altinda ama Persembe gününden sonra sistemin etkisini azaltmasiyla birlikte sicakliklarimiz artacak. Özellikle Cumartesi ve Pazar günü mevsim normallerinin 2-3 derece üzerine çikacak. Yani 30 dereceleri görecegiz gibi duruyor. Asgari sicakliklarimiz da genellikle 10 ile 13 derece arasinda seyredecek. Vatandaslarimiz yagislari görüyorlar. Yer yer kuvvetli yagislar da oluyor. Bundan dolayi da sikinti yasayabilirler. Özellikle Pazartesi, Sali ve Çarsamba günleri gerçeklesecek yagislardan dolayi evden çikmamalari ve ya kisa süreli disarida bulunmalari önem arz ediyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA