Iki Evlat, Iki Hayat

Izmir’de hayirli iki evlat, babalarina hayat hediyesi verip can asiladi. Siroz hastasi Faruk Evin’in oglu Baris Evin ile lösemi hastasi Irfan Rugala’nin oglu Mehmet Vefa Rugala babalarina donör oldu. Kent Hastanesi’nde Faruk Evin’e oglu Baris’tan karaciger, Irfan Rugala’ya da oglu Vefa’dan kemik iligi kök hücre nakledildi. Iki baba da sagliklarina kavusmanin yaninda hayirli evlat yetistirmenin onur ve mutlulugunu yasadi.

Iki Evlat, Iki Hayat
Izmir’in Bergama ilçesinde esi Gülseren Evin ile yasayan emekli Faruk Evin (61) yaklasik bir yil önce baslayan karin siskinligini hiç önemsemedi. Doktora bile basvurmadi. Ancak geçtigimiz eylülde geçirdigi mide kanamasi ciddi bir saglik sorununun önemli ilk belirtisi oldu. Bergama Devlet Hastanesi’nden Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne sevk edildiginde bir organ nakil hastasi olabilecegi aklinin ucundan bile geçmedi. Karaciger yaglanmasina bagli siroz tanisi konularak karaciger nakli karari alindi. Evin nakil için Izmir Kent Hastanesi’ne basvurdu. Yapilan tetkikler sonucu en uygun verici en küçük oglu üniversite ögrencisi Baris Evin (21) oldu. Baris’tan alinan karaciger parçasi geçtigimiz nisanda baba Evin’e basariyla nakledildi. Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Baskani Prof. Dr. Murat Kiliç gerçeklesen nakil sonrasinda hem hastanin hem de vericisinin saglik durumlarinin iyi oldugunu söyledi.

Kiliç, "Baba nakil için bize basvurdugunda durumu kötüydü, kadavradan bagis beklemesi mümkün degildi. Canli vericili nakil için oglu gönüllü oldu. Bizde aile baglari çok kuvvetli, hastalarini çaresiz birakmiyorlar. Nakil vakalarinda bunun örneklerini çok görüyoruz. Nakil öncesinde de verici güvenligini çok iyi degerlendirmemiz bu nakillerin yapilmasini mümkün kiliyor. Bu hastamizda oldugu gibi annelerine, babalarina hayat hediyesi veren çok donörümüz var” dedi.



"Babama can asiladim"

Demokrasi Üniversitesi Psikoloji Bölümü 1. sinif ögrencisi Baris Evin, babasina ilk tani konuldugunda iki agabeyi ile birlikte kendilerini hazirladiklarini belirterek “Hiç düsünmeden gönüllü olduk, ben uygun çiktim. Nakil sonrasinda da kisa sürede iyilestim. Babama can asisi olmanin onur ve mutlulugunu yasiyorum” dedi.

Ogullarinin donör olmasini talep etmedigini belirten baba Evin, “Vericilerin hayati risklerini çok arastirdim, kisa sürede normal yasamlarina döndüklerini okudum, ögrendim, doktorlardan dinledim. Ondan sonra kabul ettim. Oglum sayesinde yeni bir hayata basladim. Hizla da iyilesiyorum. Allah’im her anne babaya böyle hayirli evlatlar nasip etsin” diye konustu.



"Oglum bana sifa olacak, inaniyorum"

6 çocuk ve 6 torun sahibi 57 yasindaki emekli Irfan Rugala’da 3 yil önce halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik sikayetleri basladi.

Kisa süreli araba kullandiginda bas dönmesi yasadigini belirten Rugala, 20 Aralik 2019 günü bayildi, kaldirildigi Izmir Egitim Arastirma Hastanesi’nde teshis için çesitli tetkikler yapildi. Kan degerleri çok düsük çikan Rugala’ya akut myiloid lösemi tanisi koyuldu. 2 kez kemoterapi ile tam yanit elde edilen Irfan Rugala için kemik iligi kök hücre nakli karari alinarak nakil için Kent Hastanesi’ne sevk edildi. Tedavi gördügü 1.5 yil boyunca sadece iki ayi evinde geçirdigini kaydeden Rugala için yine sikintili bir dönem basladi.

Kardesleri, akrabalari, TÜRKÖK ve yurt disindaki bankalardan tam veya tama yakin uyumlu donör arandi ancak bulunamadi. Yurt içi-yurt disi donör arayislarinin sonuçsuz kaldigini belirten Kent Hastanesi Kemik Iligi Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Gürhan Kadiköylü, “Donör arayislarimiz sonuç vermeyince hastamiza geçtigimiz 17 Mart’ta en büyük oglu Mehmet Vefa Rugala’dan (33), haploidentik dedigimiz yari uyumlu nakil gerçeklestirdik. Su anda hastamizin durumu iyi, poliklinik muayenelerine gelip gidiyor” dedi.

Öte yandan oglundan hayat asisi yapilan Irfan Rugala, “5 kardesim var. Ama hepsi 65 yas üstü oldugu için onlar verici olamadi. Yurt içi ve disindan da verici bulunamayinca yari uyumlu olarak oglumdan nakil yapildi. Simdi çok iyiyim. Insallah yeni bir nakil gerekmez. Oglum bana sifa olacak, inaniyorum” dedi.

Babasina sifa olan ogul Rugala, “Babamin eski sagligina kavusmasina görmek en büyük dilegim” diye konustu.

Kaynak: İHA