Memurun Unutkanligi 4 Ayina Mal Oldu

Gaziantep – Gaziantep’te tutuklu yargilandigi dosyadan ilk durusmada beraat edip tahliyesine karar verilen Onur Can Kantar, görevli memurun karari cezaevine göndermeyi unutmasi nedeniyle 4 ay fazladan tutuklu kaldi. Cezaevindeki yetkilileri beraat ettigine inandiramayan Kantar memurun ihmalinin fark edilmesi üzerine tahliye edilirken, belgeyi göndermeyi unutan Mehmet Cahit A. hakkinda 6 yil hapis talebiyle iddianame hazirlandi.

Memurun Unutkanligi 4 Ayina Mal Oldu
Gaziantep’te Il Emniyet Müdürlügü tarafindan baslatilan bir sorusturma çerçevesinde 28 Aralik 2020 tarihinde tutuklanan Onur Can Kantar (23), hakkinda Gaziantep Cumhuriyet Bassavciligi “Hirsizlik ve mala zarar verme” suçundan iddianame hazirladi. Iddianame Gaziantep 17 Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirken tutuklu sanik Kantar, 21 Ocak 2021 tarihinde ilk defa hakim karsisina çikti. Görülen ilk durusmada hem beraatina hem tahliyesine karar verilen Kantar, mahkemenin verdigi karara ragmen 4 ay boyunca cezaevinden tahliye edilmedi. Hakkinda verilen tahliye karari yazisinin tutuklu bulundugu cezaevine görevli memurun unutkanligi nedeniyle gönderilmemesinden dolayi cezaevinden çikamayan Kantar, beraat ettigi suçtan tutuklu kaldi.

Memurun unutkanligi 4 ay sonra fark edildi

Gaziantep Adliyesi’nde görevli memur Mehmet Cahit A.’nin tahliye müzekkeresini cezaevine göndermedigi tahliye kararindan 4 ay sonra 25 Mayis 2021’de fark edildi. Adliyenin esas masa biriminde görevli olan memurun ihmalinin fark edilmesi üzerine beraat eden Kantar, cezaevinden apar topar tahliye edildi. Kantar’in tahliye edilmesinin ardindan Gaziantep Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan memur Mehmet Cahit A. hakkinda tutanak tutularak adli ve idari sorusturma baslatildi.

“Tahliye karari memurun bilgisayar ekranina düsüyor”

Sorusturma dahilinde ifadesi alinan magdur Onur Can Kantar, beraat karari almasina ragmen 4 ay boyunca cezaevinde fazladan yattigini söyledi.

Cezaevindeki görevlilere yasadigi magduriyeti anlatamadigini aktaran Kantar, gardiyanlarin ve yetkililerin tahliye karari aldigina tahliye evrakinin gönderilmemesi nedeniyle inanmadiklarini ifade etti.

Magduriyetin neden olan memurdan sikayetçi oldugunu belirten Kantar, “Tahliye karari memur Mehmet Cahit A.’nin bilgisayar ekranina 21 Ocak 2021’de saat 13.56’da düsüyor. Memur tahliye müzekkeresinin geregi olan islemleri yapmayarak müzekkereyi dosya içerisine birakiyor. Müzekkerenin geç gönderilmesinden dolayi tahliye edilmedigimi cezaevinde ögrendim. Bu süreçte maddi ve manevi olarak magduriyet yasadim” ifadelerini kullandi.

6 yil hapsi isteniyor

Gaziantep Cumhuriyet Bassavciligi’nin yürüttügü adli ve idari sorusturmanin tamamlanmasinin ardindan memur Mehmet Cahit A. hakkinda “Kisiyi hürriyetinden yoksun kilma” ve “Ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçlarindan 6 yil hapis talebiyle iddianame hazirlandi. Iddianamede 21 Ocak 2021’de görülen durusma sonrasinda verilen tahliye kararinin Cumhuriyet Bassavciliginin esas masasina ayni gün içerisinde UYAP sistemi üzerinden gönderildigi belirtildi. Tahliye müzekkeresinin süpheli Mehmet Cahit A. tarafindan dosyaya kayit edilmesine ragmen magdurun tahliyesi için Gaziantep E Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumuna müzekkere yazilmadigi aktarilan iddianamede, söz konusu ihmalin tahliye kararinin üzerinden 4 aydan fazla geçtikten sonra fark edildigi paylasildi.

“Sehven yasanmis olabilir”

Iddianamede süpheli memur Mehmet Cahit A.’nin da ifadesine yer verildi.

Tahliye kararinin kendisine ait ekran üzerinden sisteme kendisinin kayit ettigini ifadesinde belirten Mehmet Cahit A., “O tarihte 72 tahliye müzekkeresini kaydettim. Diger tahliyelerde hiçbir sorun yasanmadi. Söz konusu olay personel eksikliginden kaynakli is yogunlugu ile yasandigim epilepsi hastaligindan dolayi sehven yasanmis olabilir. Sadece benim sorumlu tutulmam hakkaniyete uymuyor. Magdur ve kardesi tahliye ile ilgili mahkeme ve cezaeviyle görüsüyor ama hiçbir sonuç alamiyor. Mahkemelerin tamamina yakini tahliye kararini esas masa ile birlikte cezaevine gönderiyor. Söz konusu olayda mahkeme karari cezaevine göndermiyor” ifadeleriyle kendini savundu.

“Karari okuyup kayit etmesine ragmen onaya sunmuyor”

Süpheli memur Mehmet Cahit A.’nin savunmasinin suçtan kurtulmaya yönelik hayatin olagan akisina aykiri oldugu aktarilan iddianamede, “UYAP kayitlari göz önüne alindiginda, süphelinin görevi dahilinde olan tahliye kararini UYAP üzerinden açip okumasina ve kayit etmesine ragmen, karari ilgili ceza infaz kurumuna gönderilmek üzere görevli Cumhuriyet Savcisinin onayina sunmayarak ve görevinin gereklerine aykiri olarak ihmali davranisla kisi magduriyeti ve kamu güvenilirliginin zedelenmesine ve ayrica magdurun 4 ay gibi bir süre haksiz yere ceza infaz kurumunda kalmasina sebebiyet vermek suretiyle üzerine atili suçlari isledigi anlasilmistir” denildi.

“Ihmali olan herkes yargilanmali”

Hazirlanan iddianameyi degerlendiren magdur Onur Can Kantar’in avukati Mehmet Erdem, müvekkilinin beraat ettigi suçtan fazladan 4 ay tutuklu kalmasinin kabul edilemez oldugunu vurguladi. Sanik memurun önümüzdeki günlerde yargilanmasina baslanacagini aktaran Erdem, “Burada ciddi bir ihmal var. Müvekkilim tahliye kararini cezaevindeki yetkililere aylarca inandiramiyor. 4 ay sonra ‘pardon’ denilerek tahliye ediliyor. Burada etkin bir sorusturmayla Ihmali olan herkesin yargilanmasi gerekir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA