Küresel Yönetisimde 'Asya Zamani'

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Disisleri Bakani Wang Yi, küresel yönetisimin “Asya zamani”na girdigini, dünyanin Asya’ya daha çok kulak vermesi gerektigini söyledi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Disisleri Bakani Wang Yi, Kamboçya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Prak Sokhonn ile video konferans yöntemiyle görüsme gerçeklestirdi. Wang Yi, küresel yönetisimin “Asya zamani”na girdigini, dünyanin Asya’ya daha çok kulak vermesi gerektigini ifade etti.

Günümüz dünyasinda barisin ciddi darbe aldigini ve kalkinmanin zorlastigini dile getiren Wang Yi, yeni küresel tehditlere karsi, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in küresel kalkinma inisiyatifi ve küresel güvenlik inisiyatifini ileri sürerek, daha adil ve rasyonel bir küresel yönetisim sisteminin olusturulmasini hizlandirmak için Çin çözümünü ortaya koydugunu, bu inisiyatiflerin uluslararasi toplumda, özellikle Asya ülkelerinde genis destek gördügünü belirtti.

Önümüzdeki aydan itibaren, Çin, Kamboçya, Endonezya ve Tayland’in sirayla BRICS Liderleri Görüsmesi’ne, Dogu Asya’da isbirligini konu alan toplantilara, G20 Liderler Zirvesi’ne ve APEC Liderleri Gayriresmi Toplantisi’na ev sahipligi yapacagini ve küresel yönetisimin “Asya zamanina”na girdigini animsatan Wang Yi, uluslararasi toplumun Asya’dan küresel yönetisimde bas rol oynamasini bekledigini dile getirdi.

Wang Yi, Çin’in Kamboçya, Endonezya ve Tayland’la beraber, Asya’dan baris ve kalkinmaya faydali güçlü sesler çikmasini saglamaya, çok tarafliligi destekleme sinyali vermeye, bölge ve dünyaya daha fazla istikrar saglamaya ve küresel tehditleri gögüslemek için Asya katkilarini sunmaya hazir oldugunu ifade etti.

“Günümüz dünyasi, Asya’ya daha çok kulak vererek, Asya’nin tutumuna saygi göstermeli”

Wang Yi açiklamasini su sekilde sürdürdü:

“Kamboçya, Endonezya ve Tayland tarafindan kisa süre önce yayinlanan açik bildirilerde, uluslararasi toplumun dayanisma içinde tehditleri gögüslemesi ve kalkinmayi açik ve kapsayici bir sekilde ilerletmesi gerektigi vurgulandi. Bu, dünya ülkelerinin bloklar arasi çekismelere karsi çikma ve istikrar ile refahi hizlandirma yönündeki müsterek niyetlerine uygun oldugu gibi, dünya ülkelerinin bölgesel ve çok tarafli isbirligini hizlandirma kararliligini da yansitmaktadir. Çin’e göre, günümüz dünyasi, Asya’ya daha çok kulak vererek, Asya’nin tutumuna saygi göstermeli ve Asya’nin tecrübelerinden yararlanmali. Kamboçya’nin ASEAN Dönem Baskani olarak bu konuda özel ve yapici rol oynayacagina inaniyoruz”
Kaynak: İHA