Hemsirelik Haftasi Kutlamasi

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölüm Baskani Prof. Dr. Nimet Ovayolu, tarihi çok eskilere dayanan hemsirelik mesleginin toplumsal ihtiyaçlardan dogdugunu belirtti.

Hemsirelik Haftasi Kutlamasi
12-18 Mayis Hemsirelik Haftasi dolayisiyla bir mesaj yayimlayan Prof. Dr. Ovayolu, hemsireligin geçmisten günümüze çok önemli asamalar kaydederek, saglik sisteminin vazgeçilmez bir unsuru haline geldigine vurgu yapti.

Günümüzde saglik sistemindeki kalitenin artan önemi, hasta ve çalisan memnuniyetinin olmazsa olmaz hale gelmesinin, nitelikli isgücü konusunda hemsirelerin önemini artirdigini vurgulayan Prof. Dr. Ovayolu, modern hemsireligin kurucusu Florence Nightingale’in dogum gününde kutlanan 12 Mayis Hemsireler Günü’nün dünyada 1954 yilindan bu yana, ülkemizde ise 1964 yilinda kutlanmaya baslandigini ifade etti.

“Uluslararasi Hemsireler Konseyi, hemsireler günü kutlamalarina öncülük etmektedir ve her yil bir tema belirlemektedir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ovayolu mesajinda, ’’Konsey, 2022 Uluslararasi Hemsireler Günü için temayi: “Hemsireler: Öncü Bir Ses, Küresel Sagligi Güvence Altina Almak Için Hemsirelige Yatirim Yapin ve Haklara Saygi Gösterin” olarak belirlemistir. Bu tema göz önünde tutuldugunda gerek bireysel gerekse toplumsal gereksinimlerin giderilmesinde hemsirelik mesleginde nitelikli bir isgücü saglayarak, haklari konusunda daha koruyucu davranilmasi gerektigine vurgu yapilmaktadir. Bu temanin olusturulmasinda tüm ülkeleri genis ölçekte etkisi altina alan COVID-19 pandemisi etkili olmustur. Çünkü pandemi hemsirelik yönetimi ve uygulamalarinda ani krize ve beraberinde hizli bir degisim sürecine neden olmustur. Uluslararasi Hemsireler Konseyi tüm sayilara ulasilamamasina ragmen, dünya genelinde 23 binden fazla saglik çalisaninin COVID-19 ile enfekte oldugunu, 600 hemsirenin ise bu enfeksiyon nedeniyle yasamini kaybettigini açiklamis, bu yetkin insan gücü kaybinin bir sonucu olarak da ‘hemsirelikte liderlige’ yer verilmesi gerektigini vurgulamistir’’ ifadelerine yer verdi.

Sagligin her kosulda bireylerin zorunlu ve vazgeçilmez temel ihtiyaçlarindan biri oldugunu kaydeden Prof. Dr. Ovayolu’nun mesajinin devaminda ’’Bu ihtiyaca yanit veren en önemli meslek grubu içerisinde yer alan hemsireler, saglik sorunu bulunan insanlarin, tibbi kurulusa basvurmalarindan ayrilmalarina kadar olan bütün süreçlerde birebir yanindadir. Kanita dayali veriler isiginda hastaliklarin tedavisi, bakimi, sagligin korunmasi ve sürdürülmesi asamalarinda etkin bir rol oynayan ve saglik ekibinin vazgeçilmez üyesi olan bütün meslektaslarimin 12-18 Mayis Hemsirelik Haftasi’ni kutlar saglik ve mutluluk dilerim’’ ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA