GAÜN'de 'Dünya Ebeler Günü' Sempozyumu Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafindan, ‘Dünya Ebeler Günü’ çerçevesinde hazirlanan 2. Yüzyilda Ebelikte Liderlik Sempozyumu gerçeklesti.

GAÜN'de 'Dünya Ebeler Günü' Sempozyumu Düzenlendi
GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçeklestirilen sempozyumun açilisinda konusan GAÜN Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Piraye Kervancioglu, ebelerin özelde kadin ve yenidogan için olmakla birlikte, aslinda genelde saglikli bir aile ve toplum, saglikli bireyler ve nesillerin ortaya çikmasinda kilit bir rol oynadigini vurguladi. Prof. Dr. Kervancioglu sözlerinin devaminda, “Bu bilinç ile çalisan, iyi egitim almis ebeleri gayretli çalismalariyla ülkemizde anne ve bebek ölümlerinin büyük oranda önlenebilecegi bilinmektedir. Ben de bir saglikçi olarak aramizda bulunan ebe adaylarina özellikle vurgulamak isterim ki saglik hizmeti sadece ‘görev’ olarak yapilmayan, içinde mutlaka gönüllülügün oldugu, özveri isteyen bir hizmet biçimidir” diye konustu.

Günümüzde ebeligin anne, bebek, aile ve toplum sagliginin koruyucusu olarak çagdas tip meslekleri içinde yerini aldigini ifade eden Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Baskani Doç. Dr. Semra Çevik ise, “Dünyada tüm gelismis ülkelerde ebeler, normal gebeliklerin teshisi ve izlemi, normal dogumlari yaptirma, antenatal ve postnatal bakim, yenidogan izlem ve bakimi, kadin, aile ve toplum saglik egitimi verme, belirlenen ilaçlari ve gebelikte kullanilan tani yöntemlerinin bir kismini reçete etme yetkisine sahip olarak çalismaktadir. Ebelerin hayat kurtaran ve hayat degistiren potansiyellerine ulasabilmesi için egitim ve ögretimlerine, ebe liderligindeki hizmet sunumuna ve ebelik liderligine daha fazla yatirim yapilmasi gerekmektedir. Hükümetler ebelik için finansman ve destege öncelik vermeli ve ebeleri saglik politikalarinin belirlenmesine dahil etmek için somut adimlar atmalidir” ifadelerini kullandi. Açilis konusmalari sonrasinda Doç. Dr. Semra Çevik’in oturum baskanligini yaptigi sempozyum Prof. Dr. Fatma Deniz Sayiner’in “Ebelik ve Liderlik”, Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu’nun “Akademide Yönetici Ebeler” ve Dr. Ögr. Üyesi Ece Kaplan’in “Yurt Disi Okullarinda Ebelik” konulu sunumlariyla devam etti.

Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu’nun oturum baskanligini yaptigi sempozyumun ögleden sonraki kisminda ise Doç. Dr. Yesim Aksoy Derya “Bilisim ve Teknoloji Temelli Ebelik”, Doç. Dr. Semra Çevik “Dünyada Ebeligin Durumu” ve Ars. Gör. Nazli Akar tarafindan “Klinikten Akademisyenlige” konulu sunum yapilacak.
Kaynak: İHA