Dikkat Eksikligi Hiperaktivite Bozuklugu, Suça Karisma Oranini Artiriyor

Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Ismail Akaltun, Dikkat Eksikligi Hiperaktivite Bozuklugu’nun önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik problemlere yol açarak suça karisma oranini arttirdigini ve olumsuz etkileri yasam boyu sürebilen bir hastalik oldugunu söyledi.

Dikkat Eksikligi Hiperaktivite Bozuklugu, Suça Karisma Oranini Artiriyor
Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Ismail Akaltun, Dikkat Eksikligi Hiperaktivite Bozuklugu’nun (DEHB) oldukça önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik problemlere sebep olan ve olumsuz etkileri yasam boyu sürebilen bir hastalik oldugunu açikladi.

Doç. Dr. Ismail Akaltun, “Dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu yasa uygun olmayan, dikkat süresi kisaligi, asiri hareketlilik ve fevrilikle giden bir nöro-gelisimsel bozukluk olarak tanimlanabilmektedir” dedi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Ismail Akaltun, bu hastaligin belirtilerinin genellikle çok küçük yaslarda basladigini ve önemli bir kisminin hayat boyu devam ettigini belirtti.

Doç. Dr. Ismail Akaltun dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu olan çocuklar hakkinda yaptigi açiklamada, “Bu çocuklarda asiri hareketlilik, esyalara zarar verme, kurallara uymada güçlük yasama, çabuk sinirlenme, kavga etme, çok konusma, tehlikeli oyunlar oynama, sik sik kaza geçirip yaralanmalara sebep olma gibi davranislar gözlenmektedir. Yas ilerledikçe alkol, sigara, madde kullanimi, suça karisma gibi riskli davranislarin bu çocuklarda daha fazla oldugunu görmekteyiz. Yine bu çocuklarda unutkanlik, daginiklik, ders dinleme ve ödevlerini yapmada güçlükler, beklenen performansin altinda ders basarisizliklari, çabuk sikilma gibi dikkatle iliskili problemlerin oldugunu görmekteyiz. Çocuk ve ergenlerde dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu tanisi, bir çocuk psikiyatrisi uzmanin klinik görüsme ve ayrintili degerlendirmesi sonucu tespit edilir. Hiçbir test, beyin görüntüleme yöntemi veya psikolojik test dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu tanisi koydurmaz. Tedavide psikososyal müdahalelerle beraber ilaç tedavisi ile basarili bir sekilde bu hastaligin semptomlarini Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Klinigi’nde kontrol altina almaktayiz” dedi.

Kaynak: İHA