Dijital Göz Yorgunluguna Dikkat

Cep telefonu ve bilgisayar kullaniminin artik hayatin bir parçasi oldugunu ve dijital göz yorgunlugunun her yastan insani etkiledigini belirten uzmanlar, gözlerin rahatlatilmasi gerektigini vurguluyor.

Dijital Göz Yorgunluguna Dikkat
Konu hakkinda bilgi veren KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tip Fakültesi Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Ali Küçüködük, dijital cihazlarla iliskili göz yorgunlugunun her yastan insani etkiledigini belirterek, “Dijital cihazlari gün içinde saatlerce kullandiginizda, görüsünüzün bulaniklastigini ve gözlerinizin agridigini ve yoruldugunu fark edebilirsiniz. Ayrica gözlerinizin kurudugunu, yasardigini veya acidigini görebilirsiniz. Bu göz yorgunlugu okurken, yazarken veya uzun süre dikis dikmek gibi yakin mesafeli isler yaparken karsilasabileceginiz belirtilerden farkli degildir’’ dedi.



Gözlerinizi dinlendirmek için tavsiyeler

Cep telefonu ve bilgisayar kullaniminin artik hayatimizin bir parçasi oldugunu vurgulayan Küçüködük, gözleri rahatlatmak için tavsiyelerde bulundu. Op. Dr. Ali Küçüködük, gözleri rahatlatmak için göz kirpmak gerektigini belirterek, “Insanlar normalde bir dakikada yaklasik 15 kez göz kirpar. Ancak yapilan arastirmalar, bilgisayarlari ve diger dijital ekranli cihazlari kullanirken bir dakikada sadece 5 ila 7 kez göz kirptigimizi gösteriyor. Göz kirpma, gözün ihtiyaci olan nemi yüzeyde tutma yöntemidir. Mümkün oldugunca sik göz kirpmak için bilinçli bir çaba gösterin. Bu, gözlerinizin yüzeyinin kurumasini önler. Gözlerinizi nemlendirin. Gözlerinizi kuru hissettiginizde yenilemek için suni gözyasi kullanin. Siklikla kuru ve sicak bir odadaysaniz, havayi nemlendirmek için bir nemlendirici kullanabilirsiniz. 20-20-20 kuralini kullanarak düzenli molalar verin. Her 20 dakikada bir, en az 20 saniye boyunca en az 6 metre uzaktaki bir nesneye bakin” dedi.

Op. Dr. Küçüködük, saatlerce bilgisayarda çalisanlar için bilgisayar gözlügü kullanmanin göz yorgunlugunu azaltacagini ifade ederek, “Bu gözlükler, gözlerinizi özellikle bilgisayar ekran mesafesine (yüzünüzden yaklasik 50 santimetre uzaklikta olan orta mesafe) odaklamaniza imkan tanir. Bu gözlüklerin bazilarinda odaginizi yakin, orta ve uzak mesafeler arasinda hizla kaydirmaniza yardimci olacak çok odakli lensler bulunur. Göz yorgunlugunu azaltan bilgisayar gözlüklerinin mavi isigi engelleyen gözlüklerle ayni olmadigini unutmayin. Ekraniniz çevrenizden daha parlaksa, gözlerinizin görmek için daha fazla çalismasi gerekir. Çevrenizdeki isik düzeyine uyacak sekilde ekran parlakliginizi ayarlayin. Ayrica göz yorgunlugunu azaltmak için ekraninizdaki kontrasti artirmayi deneyin. Dijital cihazlardaki ekranlar genellikle çok fazla parlamaya sahiptir. Parlamayi kesmek için mat ekran filtresi kullanmayi deneyin. Bilgisayar kullanirken, ekrandan yaklasik 50 santimetre (yaklasik bir kol mesafesinde) oturuyor olmalisiniz. Ayrica ekrani, gözünüz dümdüz ileri veya yukari degil, hafifçe asagi bakacak sekilde konumlandirin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA