Yoldan Büyük Tasarruf

Yol çalismalarini ihale yöntemine göre 4’te 1 fiyatina gerçeklestirdiklerine dikkat çeken Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, 3 yilda 605 milyon 901 bin TL tasarruf sagladiklarini açikladi.

Yoldan Büyük Tasarruf


605 milyon TL tasarruf

Samsun Büyüksehir Belediyesi tüm altyapi hizmetlerini kendi imkanlari ve ekipleriyle yaparak maliyetleri düsürüp verimliligi artirdi. Büyüksehir Belediyesi, il genelinde gerçeklestirdigi altyapi hizmetlerinin AB standartlarina çikarilmasi ve ulasimin konforunu artirmaya yönelik gerçeklestirdigi çalismalarini sürdürüyor. Ulasima yönelik gerçeklestirecekleri hizmetleriyle düzenli gelisen sehrin rahat ulasim imkani ve düzenlenmis altyapi hizmetleriyle model teskil etmesini saglayan Büyüksehir Belediyesi, kurdugu beton ve konkasör tesisleriyle de maliyetleri düsürüp verimliligi artirdi.

Yol çalismalarini ihale yöntemine göre 4’te 1 fiyatina gerçeklestirdiklerine dikkat çeken Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, 3 yilda 605 milyon 901 bin TL tasarruf sagladiklarini söyledi.

5 bin 200 km yol agina sahip Samsun’un 2023 yilina kadar tüm altyapi problemlerini çözmeyi hedeflediklerini kaydeden Baskan Demir, “Beton santralleri ve konkasör tesisleri ile 452 araç ve 755 personelle yol yapim çalismalarini araliksiz sürdürüyoruz” dedi.

Samsun merkez ve 17 ilçede hedeflerinin çok önünde ilerlediklerini kaydeden Baskan Demir, “Yol çalismalarini kendi imkanlarimizla gerçeklestiriyoruz. Bu, bizim ana hizmet performansimizi gösteren bir yöntem. Yani daha önce belediyeler disariya ihale ederek isleri yaptirmaya yönelmisler. Dolayisiyla kendi kadrolari, makine parki ve teknik altyapi noktasinda belediyeler is yapabilirligini kaybetmisti. Biz göreve geldigimizde Samsun’da bunu degistirmek istedik ve basardik. Kadromuzu ve makine parkimizi güçlendirdik. Altyapida ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri kendimiz üretmeye basladik. Özel firmayla ihale edilenden daha kaliteli, daha uzun ömürlü ve 4’te 1 fiyatina yol insaatlarini yapiyoruz. Bu konuda Türkiye’ye örnek olacak bir belediyecilik yaptigimizi düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Hedeflerinin hizmette mükemmelligi yakalamak oldugunu dile getiren Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Su anda sehir merkezinde farkli noktalarda hem asfaltlama, hem de yol düzenleme çalismalarimiz devam ediyor. Tüm bölgelerde tek seferde daha az masrafla kaliteli hizmet sunuyoruz” diye konustu.



Altyapiya köklü çözüm

Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (SASKI) Genel Müdürlügü 2022 yilinin ilk 4 ayinda 62 bin 594 metre içme suyu hatti dösedi. Içme suyu sebekelerindeki sorunlarin giderilmesi, vatandasa temiz ve kesintisiz içme suyu saglanmasi için 17 ilçede baslattigi altyapi yatirimlarina devam eden SASKI Genel Müdürlügü, bu yilin 4 ayinda 62 bin 594 metre içme suyu hatti, kanalizasyon hatti ve yagmur suyu hatti olmak üzere 27 bin 820 altyapi hattini hizmete aldi. SASKI geçen yil ise 654 bin 803 metre içme suyu hatti, 84 bin 135 metre kanalizasyon hatti ve 21 bin 629 metre yagmur suyu hatti olmak üzere toplam 760 bin 567 metrelik hat insa etti.

Altyapi çalismalarinin planlanan programlar dahilinde devam edecegini vurgulayan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "SASKI Genel Müdürlügümüz altyapi yatirimlari ile vatandaslarimiza sundugu hizmet kalitesini her geçen gün yukarilara tasiyor. 2021 yilinda 670 milyon lira tutarinda içme suyu, atik su ve yagmur suyu altyapisi, su deposu, terfi merkezi, dere islahi ve fosseptik ile üstyapi çalismalari yapimi için ekiplerimiz haril haril çalisti. 2022 yilinda da saglikli, sürdürülebilir su ve kanalizasyon hizmetini Samsun’un her noktasina ulastirabilmek için çalismalar araliksiz sürüyor. Yeni yatirimlarla çözüm odakli çalismaya, sehrimizi gelistirmeye ve kalkindirmaya devam edecegiz" seklinde konustu.



Ücretsiz ulasimdan 124 bin kisi faydalandi

Büyüksehir Belediyesi’nin otobüs hatlarinda 5 günlük ücretsiz tarifeden toplam 124 bin 525 kisi faydalandi. Samsun Büyüksehir Belediyesi 30 Nisan- 4 Mayis tarihleri arasinda ücretsiz sagladigi ulasimdan vatandaslar memnun kaldi. 35 hattaki hafta içi otobüs seferlerini normal sekilde devam ettiren Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanligi, tüm otobüs hatlarinda 92 araçla toplam 1350 sefer düzenlendi.

Otobüs seferlerinden 22 bin 499 kisi yararlandi. Hafif rayli sistem hattinda ise 23 adet tramvayin gerçeklestirdigi 297 seferde 35 bin 169 kisi tasindi. Özellikle Ramazan Bayrami boyunca otobüs hattinda üç günde toplam 2 bin 526 sefer yapilmasini saglayan Ulasim Dairesi Baskanligi birinci gün otobüs hatlarinda 72 araçta 19 bin 503, ikinci gün 23 bin 433 ve üçüncü günde 23 bin 921 kisiye hizmet verdi. Toplamda ise 124 bin 525 kisi, ücretsiz yolculuk etti. Tramvay istasyonundaki geçis turnikelerinin bayram boyunca açik olmasi sebebiyle hafif rayli sistem hattini kullanan yolcu sayisi hesaplanamadi.

Ramazan’da binlerce eve hizmet gitti

Büyüksehir Belediyesi Ramazan ayi boyunca ihtiyaç sahibi vatandaslardan sosyal desteklerini esirgemedi. Gerek gida kolisi gerekse tekstil ve temizlik gibi çesitli ihtiyaçlar için binlerce haneye ulasilarak destek saglandi. Büyüksehir Belediyesi sosyal hizmetler alaninda yürüttügü çalismalar ile sosyal belediyecilik anlaminda ciddi bir görevi yerine getiriyor. Yardim elini vatandaslarin üzerinden çekmeyen Büyüksehir Belediyesi birlik ve beraberligin arttigi Ramazan ayinda da merkez ve ilçelerde dar gelirli, 65 yas üzeri, engelli ve kimsesiz vatandaslarin yaninda oldu. Hayirseverlerin de ilave katkilariyla 17 ilçede tüm ihtiyaç sahiplerine gida kolisi ulastirildi. Bunun disinda ihtiyaç sahiplerinin giysi, temizlik gibi ihtiyaçlarini da gideren Büyüksehir Belediyesi Ramazan ayinda da gönülleri kazandi. Sosyal Hizmetler Dairesi Baskanligi araciligi yapilan yardimlarda 40 kisilik ekip görev aldi. Sosyal yardimlarda adeta seferberlik ilan eden Samsun Büyüksehir Belediyesi, Ramazan süresince 20 bin haneye gida yardiminda bulundu. Diger yardimlar ile birlikte ihtiyaç sahiplerine ulasilarak yüzleri gülümsetti. Ramazan ayinda ayrica 476 haneye 585 kez ev temizligi, 186 haneye 193 kez kisisel bakim,91 haneye 178 kez kuaförlük, 20 haneye 64 kez yemek yapimi ve 19 haneye de 38 kez çamasir yikama hizmeti verildi.

Kaynak: İHA