Dogu'da Yagislar Devam Edecek

Dogu Anadolu’nun genelinde etkili olan yagislarin devam edecegi tahmin edilirken, yagislarin yer yer karla karisik olmasi bekleniyor.

Dogu'da Yagislar Devam Edecek
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlügü ekiplerince yapilan son degerlendirmelere göre, bölge genelinde havanin parçali ve çok bulutlu, aralikli yagmur ve saganak yagmurlu, Erzurum ve Ardahan’in yüksek kesimlerinin ise yer yer karla karisik yagmurlu olarak geçecegi tahmin ediliyor. Sicakliklarin mevsim normallerinin altinda seyredecegi bölgede rüzgâr; Kuzeyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Gün içinde beklenen en yüksek hava sicakliginin Igdir’da 16, Erzincan ve Agri’da 15, Bayburt’ta 12, Erzurum ve Kars’ta 11, Ardahan’da ise 10 derece olmasi öngörülüyor.

Öte yandan, meteoroloji ekipleri sel olusumu sirasinda ve sonrasinda alinabilecek tedbirleri paylasarak vatandaslari bilgilendirdi.

Meteoroloji ekiplerince yapilan bilgilendirme de sunlar kaydedildi;

“Selleri tahmin etmek onlari tetikleyen olaylarin türü ve dogasina baglidir. Kisa süreli yogun yagis ani sele, uzun süreli yagisin nehirlerin tasmasina neden olacagini unutmayin”

“Selden önce hazirlikli olun”

Evde degerli esya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldirin. Varsa afet ilk yardim çantasini yaniniza alin. Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek esyalari içeri alin. Su kaynaklari kirlenebileceginden, yedek içme suyunuzun oldugundan emin olun. Suyun evi terk ettigi her yerden içeri de girebilecegini hatirlayin. Kum torbalari temin edin. Selin kullanabilecegi ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun

Açik alandaysaniz en yüksek cisim siz olmayacak sekilde tepeye çikin.

“Sel sirasinda güvende olun"

Yüksek yerlere çikin. Asla sel suyu içinde araba kullanmayin, ölümlerin yüzde 80’ninin araç içinde oldugunu unutmayin. Aracinizi selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akinti ya da nehirlerde yürümeye çalismayin. Hizla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insani devirebilecegini akildan çikarmayin. Ev yada isyerinizi bosaltmaniz gerekiyorsa elektrik, dogalgaz vb. kapatin. Çok gerekli olmadikça yolculuga çikmayin.

“Selden sonra tedbiri elden birakmayin"

Binalardaki yapisal hasari kontrol edin. Karanliktaysaniz mum degil el feneri kullanin. Sel suyu ile temas etmis bütün gida malzemelerini konserve dâhil atin.
Kaynak: İHA