Tek Delikten Obezite Ameliyati

Obezitenin dünya genelinde önde gelen bir saglik problemi oldugunu ve tedavi yöntemlerinden birisinin de ameliyatlarin tek delikten yapilabiliyor oldugunu belirten Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Serhat Buldur, “Bu yöntem kesi sayisini teke düsürürken, ayni zamanda yapilan kesi göbek çukurunda gizlendigi için iyilesme sonrasi gözle görülebilir herhangi bir iz kalmiyor” dedi.

Tek Delikten Obezite Ameliyati
Obezitenin dünya genelinde önde gelen saglik problemi oldugunu ve obeziteye bagli hastaliklar nedeniyle insanlarin erken yasta hayatini kaybedebildigini söyleyen Özel Ata Saglik Hastanesinde görevli Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Serhat Buldur, Morbid obezitenin kalici ve en etkili çözümünün cerrahi operasyon oldugunu kaydetti.

Buldur, “Ülkemiz obezite tedavisi konusunda dünyada iyi bir konumdadir. Dünyanin dört bir yanindan insanlar saglik turizmi amaciyla ülkemizdeki degisik merkezlere tedavi olmaya gelmektedir. Ülkemiz sinirlari içerisinde de obezite ameliyatina ilgi her geçen gün artmaktadir. Su an için ülkemizde ve tüm dünyada en fazla yapilan obezite ameliyati halk arasinda tüp mide ameliyati olarak bilinen laparoskopik sleeve gastrektomidir. Bu ameliyatta karin bölgesinde degisik sayi ve ebatlarda kesiler yapilarak yerlestirilen kapakli borulardan (trokar) özel ekipmanlar yardimi ile mide uzunlamasina kesilmekte ve mide hacmi küçültülmektedir. Ayni zamanda istah hormonu salgilayan kisim da çikarildigi için hastalar kisa sürede ideal kilolarina kavusabilmektedir” dedi.



“Kadinlar çogunlukta”

“Obezite ameliyati her iki cinsiyetten talep görse de hastalarin çogunlugunu kadinlar olusturmaktadir” diyen Dr. Buldur, “Hastalar ameliyat sonrasi ideal kilolarina ulastiktan sonra kötü görünen yara izleri ile bas basa kalmaktadirlar. Bu izlerin giderilmesi için yapilan girisimler yeni izlerin olusmasina neden olmakta ve arzulanan sonuç genellikle elde edilememektedir. Gelisen teknoloji ve ameliyat tekniklerindeki iyilesmeler bize bu sorunu çözebilmeyi daha dogrusu bu sorunla hiç karsilasmamayi mümkün kilmistir. Single incision laparoscopic surgery (SILS) teknigi ile obezite ameliyatinda kullanilan tüm ekipmanlar göbekten yapilan tek bir kesiden yerlestirilerek operasyonun tamamlanmasini mümkün kiliyor. Bu islemin yapilabilmesi için üzerinde çok sayida delik olan sünger benzeri bir materyalden yapilan özel bir port kullaniliyor. Bu port göbege yerlestirildikten sonra normalde farkli kesilerden girilen trokarlarin tamami bu port üzerine yerlestiriliyor. Daha sonra bu trokarlardan girilen özel açilanan el aletleri ile operasyon standart sekline uygun olarak tamamlaniyor. Son olarak göbek deligi dikilerek islem sonlandiriliyor. Bu sekilde kesi sayisi teke düsürülmekle kalmiyor ayni zamanda yapilan kesi göbek çukurunda gizlendigi için iyilesme sonrasi gözle görülebilir herhangi bir iz kalmiyor. Bu teknik harika bir kozmetik sonuç vadediyor. Ancak bu teknikte aletlerin hareket kapasitesi çok delikten yapilan teknige göre daha kisitli oldugu için her hasta bu islem için uygun olmayabiliyor. Ek olarak islemi yapacak cerrahi uzmaninin bu konuda yeterli tecrübesi ve ilgisinin olmasi da oldukça önemlidir. Bu sekilde gelecekte daha çok hastaya hizmet vermeyi düsünüyoruz. Izsiz bir obezite ameliyati hayal degil” diye konustu.

Kaynak: İHA