Bursa'da Büyük Bulusma

Bursa Kent Konseyi tarafindan Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Büyük Hemsehri Bayramlasmasi’, Edirne’den Kars’a, Balkanlardan Kafkaslara kadar birçok farkli kültürü bulusturarak adeta Türkiye mozaigi meydana getirdi.

Bursa'da Büyük Bulusma
Hemsehrilik bilincinin gelistirilmesi amaciyla çalismalarini yürüten Bursa Kent Konseyi, Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla Hemseri Dernekleri, Federasyonlari ve Konfederasyonlarinin bir araya geldigi ‘Bursa Büyük Hemsehri Bayramlasmasi’ni düzenledi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuar Alani’ndaki bayramlasma programinda, Edirne’den Kars’a, Balkanlardan Kafkaslara kadar her yöreye ait stantlar kurularak bayramlasma gelenekleri yasatildi. Türkiye’de bir ilk olan bayramlasmada, dernekler kendi yöresel tatlarini misafirlere ikram etti. Mehter takimi ve yöresel halk oyunlari ekiplerinin de performans sergiledigi programda, farkli kültürler bulusturularak adeta Türkiye mozaigi meydana getirildi.

Bayramlasma programinin açilis törenine, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Milletvekilleri, siyasi partileri yöneticileri, sivil toplum kuruluslari, dernek, federasyon ve konfederasyon üyeleri ile çok sayida vatandas katildi.

Stantlari tek tek gezerek Bursalilarin bayramini kutlayan Baskan Alinur Aktas ve beraberindekiler, yöresel lezzetlerin de tadina bakti.

“Bayramlar, birlik ve beraberlik günüdür”

Açilis töreninde konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, tüm Bursalilarin Ramazan Bayramini tebrik etti. Türkiye’deki her bir sehrin ve Balkanlardan Kafkaslara genis bir cografyanin Bursa’da bir karsiligi oldugunu belirten Baskan Alinur Aktas, “Birlik ve beraberlik içerisinde Bursa’yi çok daha iyi yerlere getirmeliyiz. Bursa’miza daha fazla sahip çikmaliyiz. Elbette kültürümüzü koruyacagiz ancak yasadigimiz sehri öncelikli tutacagiz. Bayramlar, siyasetin ötesinde birlik ve beraberlik günüdür. Çanakkale’de, 15 Temmuz’da, terörle mücadelede birbirimize sahip çiktigimiz gibi her an ve durumda birlik ve beraberligi göstermeliyiz” dedi.

Bayram günlerinde her dernegin ayri ayri bayramlasma töreni yaptigini ve hepsine yetismesinin mümkün olmadigini anlatan Baskan Aktas, Bursa Kent Konseyi’nin hemseri bayramlasmasi programinin çok dogru bir adim oldugunu dile getirdi. Önümüzdeki bayramlarda bu programinda daha da büyütülerek devam ettirilmesi gerektigini ifade eden Baskan Aktas, “Bir sonraki bayramda, daha fazla katilimla bu program yapilsin. Bu bulusmanin birkaç sene içerisinde tam bir sölene dönüsmesini temenni ediyorum. Kent Konseyi’nin varlik amaci da budur. Bursa Kent Konseyi, tüm Bursa’yi kucaklayan ve tüm sehri dert edinen yapi haline gelmistir. Konu Bursa olunca her konuda kenetlenebilmeliyiz. Kimsenin bu sehirde bir baskasina misafir muamelesi yapma hakki yoktur. Bursa her bölgeden insani bünyesinde barindiran bir sehirdir. Programi düzenleyen Bursa Kent Konseyi’ne ve katilan herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Bayramlasma geleneksel hale gelecek

Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan, senelerdir her dernegin ve kurulusun bayramlasmayi kendi bünyesinde yaptigini, birçok kisinin de bu programlara katilamadigini hatirlatti. Dernek baskanlariyla istisare ederek büyük hemseri bayramlasmasini organize ettiklerini söyleyen Orhan, birçok dernegi ve Bursaliyi ayni çati altinda bulusturarak kaynasmalarini sagladiklarini belirtti.

Programa katki sunan herkese tesekkür eden Orhan, “Bursa, Balkanlardan Kafkaslara ve Anadolu birçok bölgesinden gelen insanlari bünyesinde barindiriyor. Bursa’da hiç kimse baska birine ‘Hos geldin’ deme lüksüne sahip degil. Çünkü Bursa’nin gerçek sahipleri Osman Gazi, Orhan Gazi, 1. Murad, Yildirim Bayezid, Çelebi Mehmet, Emir Sultan, Üftade, Molla Fenari, Ismail Hakki Bursevi hazretleri ve daha niceleridir. Bu degerli güzelliklere Bursalilar da önem vermektedir. Güzel sehrimizi, degerli sahsiyetlere uygun sekilde gelecek nesillere aktarmaliyiz. Bu bayramlasmayi geleneksel hale getirmeyi planliyoruz. Birlik ve beraberligi, hemserilik ruhunu, dayanismayi devam ettirmek istiyoruz” diye konustu.

Bursa Kent Konseyi’nin Bursalilik bilincini güçlendirmeyi amaç edindigini anlatan Orhan, ilerleyen günlerde sevgi, saygi ve yardimlasma sehri Bursa için bir manifesto yayinlayacaklarini açikladi.

Herkesin dogdugu yeri sevecegini ancak yasadigi yeri de sahiplenmesi gerektigini söyleyen Orhan, bayramlasmaya katilarak güzel bir tablo sunan herkese tesekkür etti.
Kaynak: İHA