Bu Ilçenin Alti Kayniyor

’Kaplicalar diyari’ olarak bilinen Samsun’un Havza ilçesine gelenler adeta ’sifayab’ oluyor.

Bu Ilçenin Alti Kayniyor
Havza ilçesine gelen vatandaslar her sokakta bir kaplica ile karsilasiyor. Kansizlik, kadin hastaliklari, eklem agrilari, romatizma ve deri hastaliklari gibi birçok saglik sorununa iyi geldigi bilinen kaplicalar özellikle saglik turizmine katki sagliyor. Geçen yaz döneminde pandemiden dolayi ziyaretçi sayisinda azalma olsa da bu sene hamamlarin dolmasi bekleniyor.

14 senedir kaplicalarda çalisan Veli Kaygisiz, "Kaplica sularimiz direkt yer alti kaynaklarindan çiktigi gibi dagitim yapiliyor. Diger kaplicalarda dinlenip gönderilen suyun biz direk vatandaslara sifa olsun diye veriyoruz. Iltihapli romatizma hariç, kiriklar, kireçlenmeler, kadin hastaliklari, böbrek gibi birçok hastaliga iyi geliyor. Kaplicalara gelen vatandaslar buralarda konaklama tesislerinde kaliyorlar. Memleketine dönüp arayanlar tesekkür edenler oluyor. Buradaki su Türkiye’de ender sulardan bir tanesidir. Içilebiliyor, banyosundan sifayab olunabiliyor. Kireçleme düsük, tuz orani düsüktür. Mustafa Kemal Atatürk bile burada sifa olup gitmis ve Havza kaplicalarini övmüstür" dedi.



"Her 15 günde bir sifayab olmak için kaplicalara geliyorum"

Havza’nin yerlilerinde Tahir Uysal, “Ben Havza’nin çocuguyum. Kaplicalarimiz hem iç hem dis turizme faaliyetleri olan bir yerdir. Tamamen yer alti kaynaklari ile beslenen bir sudur. Sifa kaynagidir. Her 15 günde bir sifayab olmak için kaplicalara geliyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA