ATB Nisan Ayi Hal Endeksini Açikladi

Antalya Ticaret Borsasi (ATB), nisan ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açikladi. Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerlerinin degisimleri, 2022 Nisan ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi.

ATB Nisan Ayi Hal Endeksini Açikladi
Nisan ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 42.40 ve sebzede yüzde 40.68 artarken, meyvede ise yüzde 29.66 azaldi. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) ise domateste yüzde 7.02, sebzede yüzde 8.15 ve meyvede ise yüzde 14.55 azaldi.

Nisan ayinda miktar endeksleri domateste aylik olarak rekor artis gösterirken, yillikta ortalama bir azalis gösterdi. Sebze islem miktarinda ise aylik degisim rekor artis gösterirken, yillikta ortalama bir azalis gösterdi. Meyve islem miktari endeksinde ise aylik degisim rekor azalis gösterirken, yillik degisim ortalama bir azalis gösterdi.

Domateste artis

Fiyat endekslerine bakildiginda domates, geçen yilin nisan ayina göre (yillik) yüzde 198.72 artarken, bu artis son 7 yilin nisan ayi, açik ara yükselis rekoru oldu. Nisan ayi itibariyle yillik gerçeklesmelerde sebze miktar endeksindeki yüzde 8.15’lik azalisa karsilik, fiyat endeksi yüzde 154.05 artti. Bu artis, son 7 yilin en yüksek nisan ayi artisi olarak kayda geçti.

Meyve miktar endeksindeki yillik yüzde 14.55’lik azalisa karsilik, fiyat endeksi yüzde 70.15 artis gösterdi. Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi, nisan ayinda yüzde 42.40 artarken, islem fiyati endeksi ise aylik yüzde 7.64 artti. Son 4 yilin nisan aylari endekslerinde miktarda, rekor artis yasanirken, fiyatta ortalama artis gerçeklesti.

Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi, Nisan ayinda yüzde 40.68 artarken, islem fiyat endeksi aylik yüzde 8.01 azaldi.

Meyve islem endeksi

Son 4 yilin nisan aylari dikkate alindiginda sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, ortalama civarinda gerçeklesti.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi, nisan ayinda yüzde 29.66 azalirken, islem fiyat endeksi yüzde 44.07 artis gösterdi. Son dört yilin nisan aylari dikkate alindiginda meyve miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, miktarda rekor azalis ve fiyatta ise rekor artis olarak gerçeklesti.
Kaynak: İHA