Talas Karaman Bayiri Aslina Dönecek

Talas’ta yaklasik 200 yil önce ticaretin kalbinin attigi Karaman Bayiri’nda yapilacak restorasyon için proje hazirlandi.

Talas Karaman Bayiri Aslina Dönecek
Yukari Talas ile Han Mahallesi arasindaki Esvak-i Sultani yani Devlet Çarsisi olarak da bilinen bölgede yapilacak çalisma Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin ve baskan yardimcilarinin katildigi toplantida masaya yatirildi. 19. yüzyilda Hanönü Çarsisi, Uzun Çarsi Caddesi, Karaman Bayiri ve Çardakbasi güzergâhini kapsayan çalismayla günümüzde harabe olarak bulunan bölgenin eski ihtisamli günlerine dönmesi hedefleniyor.

Toplantida konusan Baskan Yalçin, 19. yüzyil kayitlarinda bölgede 200 dükkânin bulundugunu belirterek, “Bu güzergâh ve çevresi 19. yüzyilda Kayseri çevresinin ve Talas’in önemli ticari alani durumundadir. Küçük atölye ve dükkânlarin bulundugu bu alan saraç, semerci, nalbant, demirci, kuyumcu gibi pek çok meslek koluna ait isletmenin imalat ve satis yaptigi bir alandir. Bu dönemlerde bölgenin ticari öneminden dolayi çarsi, ‘Esvak-i Sultani’ diye anilmistir. Bu ifade devlet çarsisi anlamina gelmektedir. Günümüzde bu alanda tarihi kent dokusuna ait eski yerlesmenin önemli kalintilari bulunmaktadir. Biz de ilçemizin tarihi degerlerinden olan Karaman Bayiri’nin yeniden eski günlerine dönmesi için proje hazirlattik. Simdiden ilçemize hayirli olsun” dedi.

Kaynak: İHA