I. Uluslararasi Gelenekten Gelecege Bilgi Ve Belge Yönetimi Sempozyumu

Bartin Üniversitesinin (BARÜ) ev sahipliginde gerçeklestirilen “I. Uluslararasi Gelenekten Gelecege Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumu” 16 farkli oturumda 7 farkli ülkeden alaninda yetkin 63 katilimcinin konusmalariyla tamamlandi.

I. Uluslararasi Gelenekten Gelecege Bilgi Ve Belge Yönetimi Sempozyumu
Bartin Üniversitesi (BARÜ), Çankiri Karatekin Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümlerinin is birliginde düzenlenen etkinlige, Türkiye’nin yani sira Azerbaycan, Özbekistan, Amerika Birlesik Devletleri, Kanada, Bulgaristan ve Sirbistan’dan konusmacilar katildi.

Sempozyum, Adnan Ötüken Il Halk Kütüphanesi tarafindan hazirlanan “Adnan Ötüken Sergisi” açilisiyla basladi.

Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürü Ali Odabas ile BARÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sedat Yazici’nin açilis kurdelesini kestigi sergide, Adnan Ötüken Il Halk Kütüphanesinden fotograflar ile Adnan Ötüken’e ait fotograflar ve eserler sergilendi. Yogun ilginin oldugu sergiye, çok sayida akademisyen, uygulamaci, uzman ve ögrenciler katildi.

BARÜ ev sahipligindeki sempozyum yogun ilgi gördü

Kutlubey Kampüsü Kütüphane Konferans Salonunda gerçeklestirilen açilis töreninde konusan Prof. Dr. Yazici, bu tür organizasyonlarin sürdürülebilirliginin saglanmasinin önemli oldugunu ifade ederek Bartin’da temelleri atilan bu sempozyumun gelecege tasinmasi gerektigi temennisinde bulundu.

Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürlügü bünyesinde gerçeklestirilen faaliyetlerden bahseden Odabas da Cumhuriyet döneminde kütüphanecilik egitimi almak üzere yurt disina gönderilen uzmanlari anlatarak konusmasina basladi.

Odabas, “Türk kütüphaneciliginin Adnan Ötüken’e bir vefa borcu var. Bu konuda yeterli çalismalar yapilmamaktadir. Bu tür organizasyonlarin daha sik düzenlenerek meslek büyüklerinin hatirlanmasi genç meslektaslar için yol gösterici ve ufuk açici olacaktir” dedi.

“Adnan Ötüken, Türk kütüphanecilik tarihinin gelisiminde önemli bir yere sahiptir”

Bartin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Ahmet Altay ise Adnan Ötüken’in Türk kütüphaneciliginin gelisiminde önemli bir rol oynadigini aktararak “Her meslek alaninda var olan öncü kisilerin hayatlarinin, yasadiklari sikintilar ile mesleklerinin ilerlemesindeki katkilarin gün yüzüne çikarilmasi adina büyük faydalari olacaktir. Bu noktada Adnan Ötüken, Türkiye’de modern kütüphaneciligin gelismesi noktasinda egitim ve ögretim, yayincilik ve derneklesme konularinda aktif ve kurucu bir rol oynamistir. Bu sempozyumla Adnan Ötüken’i anacagiz ve alanimiza sundugu katkilardan bahsedecegiz. Inaniyorum ki ilkini düzenledigimiz sempozyum önümüzdeki yillarda da gerçeklestirilmeye devam edecektir” diye konustu.

Alaninda yetkin konuklar, önemli konular…

Sempozyumun ilk oturumu “Adnan Ötüken’e Akademik Bakis” temasi ile Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Hasan Sacit Keseroglu baskanliginda gerçeklestirildi.

Oturumda konusmaci olarak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yilmaz, Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Tuba Çavdar Karatepe ile Istanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ümit Konya konusmalarini gerçeklestirdi.

“Adnan Ötüken ve Türk Kütüphaneciligi: Kurumsal Izler”

Çankiri Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Coskun Polat baskanliginda gerçeklestirilen ikinci oturumun temasi ise “Adnan Ötüken ve Türk Kütüphaneciligi: Kurumsal Izler” oldu. Bu oturumda Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürlügünden Daire Baskani Ahmet Aldemir ve Adnan Ötüken Il Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Çakmak sunumlarini yapti.

“Adnan Ötüken ve Türk Kütüphaneciligi: Derneklesme ve Yayincilik”

Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Odabas baskanliginda düzenlenen “Adnan Ötüken ve Türk Kütüphaneciligi: Derneklesme ve Yayincilik” adli oturumda ise katilimcilar farkli bakis açilariyla düsüncelerini paylasti. Oturumda konusmaci olarak Türk Kütüphaneciler Dernegi Genel Baskani Ali Fuat Kartal, Türk Kütüphaneciligi Dergisi Bas Editörü Doç. Dr. Tolga Çakmak, Üniversite ve Arastirma Kütüphanecileri Dernegi Baskan Yardimcisi Ömer Orhan konusmalarini gerçeklestirdi. Ayrica bu oturuma Bilgi Dünyasi Dergisi Bas Editörü Doç. Dr. Semanur Öztemiz de çevrim içi olarak katilarak bilgiler aktardi.

I. Uluslararasi Gelenekten Gelecege Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumun ilk gün etkinlikleri yüz yüze gerçeklestirildi.

Bildiri sunumlarinin yapildigi ikinci ve üçüncü gün etkinlikleri ise çevrim içi olarak basariyla tamamlandi.

3 gün süren sempozyumda 16 farkli oturumda alaninda yetkin 63 konusmaci yer aldi. Etkinlik Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Hasan Sacit Keseroglu, Çankiri Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Coskun Polat ile Bartin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Ahmet Altay’in degerlendirmelerinin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA