Fitch'ten Izmir'e Bir Kez Daha 'AAA' Onayi

Uluslararasi Kredi Derecelendirme Kurulusu Fitch Ratings, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin “AAA” seviyesinde olan ’en yüksek ulusal kredi notu’nu bir kez daha onayladi.

Fitch'ten Izmir'e Bir Kez Daha 'AAA' Onayi
Konuyla ilgili Izmir Büyüksehir Belediyesi’nden yapilan açiklamada, "Izmir’e dair geçen Ocak ayinda rapor yayimlayan Fitch Ratings, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin kesinlesmis mali verileri esliginde derecelendirme notunu güncelledi. Kur artisinin yapilan yatirimlar ve borçlanmalarda meydana getirdigi ek maliyetlere ragmen Izmir Büyüksehir Belediyesi, saglam finans yönetimi ile kuvvetli geri ödeme ve güçlü faaliyet bakiyelerinden kaynaklanan borç servisi karsilama kapasitesi sayesinde kredi notunu en yüksek seviyede korumayi basardi. Ulusal Uzun Vadeli Kredi Notu olan ’AAA’ kredi notu ile Izmir Büyüksehir Belediyesi, uluslararasi finansman kuruluslarindan temin edilecek dis finansman için yatirim yapilabilirlik hususunda yabanci yatirimcilar için cazibe merkezi oldugu gerçegini yeniden ortaya koymus oldu. Zorlu ekonomik kosullar, önlenemeyen kur artisi ve yüksek enflasyon sürecine ragmen yapilmasi planlanan altyapi yatirimlari finansmaninin kapisinin açik oldugunu ’AAA’ kredi notu ile bir kez daha gözler önüne serdi" denildi.

Baskan Soyer: "Basarimizin teyit edilmesi önemli"

Fitch Ratings’in not teyidini degerlendiren Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Kredibilitesi en yüksek kurumlar arasinda olmak, yabanci yatirimcilarin Izmir’e güvenle yatirim yapmalarini sagliyor. Güven ve istikrar ortaminin korunmasi ve hatta güçlendirilmesi, ekonomimizin ilerlemesi ve refahimizin artmasini saglayacaktir” dedi.

Baskan Soyer, pandemi gibi bütçe açiginin normallestigi bu zor dönemde bütçe giderlerinde yüzde 97 gerçeklesme orani yakalamanin, bütçe açigini ise yari yariya azaltmanin derecelendirme kuruluslari tarafindan teyit edilmesinin çok önemli oldugunu ifade etti.

Uluslararasi piyasalardan Hazine garantisiz uzun vadeli, uygun faizli proje bazli borçlanmalar sayesinde gider kalemlerinde bozulmanin önüne geçebildiklerini ifade eden Soyer, sözlerine söyle devam etti:

“Programlarda öngörülen mali hedeflere ulasmak için gerektiginde ölçülü ve zamanli tedbirleri alabilmemiz, finansal borçlanma araçlarini etkin bir biçimde kullanmamiz, ihtiyati adimlari atmasini bilmemiz, belediyeler arasindaki güçlü konumumuz, uluslararasi piyasalardan rekabet gücünü yükseltmeye yönelik çesitlendirilmis finansman kaynaklari, kentin gelisimi ve gelecegi için son derece önemli olan sürdürülebilir, yesil, çevreci yatirim çalismalari Izmir’imizin derecelendirme liginde zirvede kalmasini sagladi.

Soyer, “Risk primleri ve döviz kurunda bir dengelenme saglanabildigi takdirde önümüzdeki yillarda da bulundugumuz güçlü konumu koruyacagimiza dair güvenim tam” dedi.



Fitch Ratings raporunda neler var

Açiklamada, belediyelerin borç sürdürülebilirligini degerlendirmek için en önemli ölçütün geri ödeme orani oldugu, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin 5 katin oldukça altinda daha kuvvetli geri ödeme ve daha güçlü faaliyet bakiyelerinden kaynaklanan saglam bir cari borç servisi karsilama kapasitesi sayesinde "AAA" kategorisinde bir borç sürdürülebilirligine sahip oldugu, Izmir’in toplam borcunun yüzde 82,1’inin euro cinsinden oldugu; uzun borç vadesi, 7.2 yillik agirlikli ortalama vade ve tam amortisman profili sayesinde döviz riskinin hafifletildigi, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin borçlarinin yüzde 87,9’unun sabit faizli oldugu ve bu durumun da Izmir’in faiz orani riskini azalttigi, Izmir’in sermaye giderlerinin toplam harcamalarinin yüzde 54’ünü olusturdugu ve bu sermaye giderlerinin büyük kisminin metro hatlarinin insaatini içerdigi ifadeleri öne çikti.

AAA kredi notu ne anlama geliyor

“AAA” kategorisi, yatirim yapilabilir seviyede ve finansal yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetinin son derece yüksek oldugu anlamina geliyor.
Kaynak: İHA