Trendyol Ilk Yurt Disi Ofisini Berlin'de Açti

E-ticaret platformu Trendyol, uluslararasi büyüme ve e-hracat planlarina hiz verdi. Bu kapsamda ilk yurt disi ofisini Berlin’de açti. Yurt disi pazarlara açilarak, ‘%100 Made in Türkiye’ ürünleri farkli cografyalardaki müsterilerle bulusturmayi hedefleyen e-ticaret platformu, 2023 yilinda globalde 1 milyar dolarlik global satis hacmine ulasmayi hedefliyor.

Trendyol Ilk Yurt Disi Ofisini Berlin'de Açti


Türkiye’nin ve dünyanin önde gelen e-ticaret platformlarindan Trendyol, uluslararasi büyüme ve e-ihracat planlarina hiz verdi. Bu kapsamda ilk yurt disi ofisini Berlin’de açti. Yurt disi pazarlara açilarak, ‘%100 Made in Türkiye’ ürünleri farkli cografyalardaki müsterilerle bulusturmayi hedefleyen e-ticaret platformu, 2023 yilinda globalde 1 milyar dolarlik global satis hacmine ulasmayi hedefliyor.

E-ticaret platformunun gelecek planlariyla ilgili bilgi veren Trendyol Grubu Baskani Çaglayan Çetin, “Türkiye’den dogan Trendyol, 11 yil içinde uluslararasi teknoloji ligindeki önemli oyunculardan biri haline geldi. Gelecek planlarimizin odaginda ise, yerli üreticilerimizi destekleyerek, yerel üretimi artirmak ve ülkemizin sahip oldugu bu potansiyeli dünyaya açmak var. Sirketimiz üzerinden Türkiye’de gerçeklesen satislarin yüzde 70’ini yerli ürünler olusturuyor. 83 bin satici platformumuzda satisa basladiktan sonra daha önce satmadigi bir ürünü Türkiye’de üretti. Biz ‘%100 Made in Türkiye’ damgali ürünleri global arenaya tasiyarak ülkemizin e-ihracatina ve döviz girdilerine önemli katki sunmayi hedefliyoruz. Ülkemizin ihracatçi sayisini ve ihracat gelirlerini artirirken, üreticilerimize yurt disindaki milyonlarca müsteriye satis yapma imkani sunacagiz. Uluslararasi yol haritamizi birbirini tamamlayan iki strateji üzerine kurduk. Bunlardan ilki uluslararasi e-ticaret platformlarindaki Trendyol marka ürünlerimizle e-ihracat payimizi artirirken, Türk markalarini da bu platformlara tasimak. Su anda 50’den fazla uluslararasi e-ticaret platformunda yer aliyoruz. Ikinci stratejimiz ise Türk üreticilerini ve markalarini platformumuz araciligiyla global pazarlarla bulusturmak. E-ihracat çalismalarimizin odagina, bu baglamda gelismis bir pazar olan Almanya’yi aldik” dedi.



2021 yilinda 6 milyon siparis 4 milyon global müsteriye ulasti

Çetin sözlerine söyle devam etti: “Halihazirda Almanya’daki müsterilerimize özel trendyol.com/de ve Avrupa’da 27 ülkeden ulasilabilen trendyol.com/en araciligi ile yerli üretim ürünlerimizi yurt disindaki müsterilerimize ulastiriyoruz. 2021 yilinda 150 milyon dolar hacminde dogrudan e-ihracat gerçeklestirdik ve toplamda 6 milyon siparis aldik. 2021’de gerçeklestirdigimiz ihracat Avrupa’dan Orta Dogu ve Afrika’ya, çok genis bir cografyada 100’e yakin ülkeyi kapsiyor. E-ihracatin yüzde 66’sini Avrupa ülkelerine yaparken, yüzde 23’ünü Orta Dogu, Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerine yaptik. Su an globalde, yerli üreticilerimizin ürettigi ürünlere platformumuz araciligiyla ulasan 4 milyon müsteri bulunuyor.”

“Almanya’da en fazla indirilen uygulama Trendyol”

Almanya’nin sirketin gelecek planlarinda önemli noktalardan biri oldugunu belirten Çetin, “Yerli üreticilerimiz Almanya operasyonumuz basladigindan beri trendyol.com/de üzerinden 90 milyon euro degerinde ürün satisi gerçeklestirdi. SimilarWeb’e göre Almanya’daki en hizli büyüyen ikinci platform olduk. Giyim kategorisinde en çok ziyaret edilen ve en yüksek etkilesim oranlarina sahip internet siteleri arasinda yer aliyoruz. Almanya’da alisveris kategorisinde AppStore’un, tüm kategorilerde ise Google Play’in en fazla indirilen uygulamasi olduk. Kisa vadeli hedeflerimiz arasinda Almanya’da da pazaryeri sistemine geçmek bulunuyor. Almanya pazarinda yil sonu gelir projeksiyonunu ise 400 milyon Euro olarak belirledik. Önümüzdeki 3 yil içinde de Almanya’da yaklasik 3 milyar Euro degerinde bir hacme ulasma hedefimiz bulunuyor. Tüm bu hedeflerimiz dogrultusunda Almanya’da pazarlama çalismalarimiza hiz verdik. Bizim Almanya pazarina girdigimizi duyan futbol takimlarindan da simdiden sponsorluk teklifi almaya basladik. Berlin ofisimizde çalisan sayisini yil sonunda 200 kisiye çikaracagiz” dedi.



“Esnaf ve KOBI’lerimizi tüm dünyada satis yapabilir hale getirecegiz”

Berlin’i Amsterdam ve Lüksemburg ofislerinin takip edecegini belirten Çetin, yakin bir zaman önce Polonya’da ilk depolarini açtiklarini söyledi.

Çaglayan, “Gelecek yil Ingiltere’de ofis açmayi planliyoruz. Avrupa’yi, Orta Dogu ve diger pazarlar takip edecek. Buralarda da depo yatirimlarimiz olacak. 3 yil içerisinde yurtdisinda ulastigimiz müsteri sayisini 15 kat arttirmak istiyoruz. Saticilarimizin global müsterilere gerçeklestirdigi satislardan elde ettikleri geliri de (GMV) 35 kat artiracagiz. Hedefimiz EMEA bölgesinin de lider e-ticaret sirketi olmak” ifadelerini kullandi.

5 yil içinde sirketin toplam satislarinda e-ihracatin payini yüzde 33’e çikarmayi hedeflediklerini belirten Çetin, “2023 yilinda e-ihracat hacmimizi 1 milyar dolar olarak belirledik. Esnafimizi ve KOBI’lerimizi tüm dünyada satis yapabilir hale getirecegiz. Bununla birlikte yakin zamanda Birlesmis Markalar Dernegi (BMD) ile e-ihracat ekseninde yaptigimiz isbirligi kapsaminda, Türkiye’nin önde gelen markalarinin global müsteriler ile bulusmasini hizlandiracagiz. Bu dogrultuda teknoloji, lojistik ve pazarlama odaginda önümüzdeki üç yil içinde 500 milyon dolar yatirim yapacagiz. Yerli üreticilerimizle birlikte hedeflerimize adim adim ulasacagiz” dedi.



Trendyol markali ürünlerinin büyük çogunlugu Anadolu’da yer alan 300’e yakin üretici tarafindan üretildigini belirten Çetin, “Su an trendyol.com/de üzerinden de satisini gerçeklestirdigimiz Trendyol markali, ‘%100 Made in Türkiye’ ürünleri üreten üreticilerimiz 30 bin kisiye istihdam sagliyor. Bu üreticilerimizin yüzde 45’inin kadin girisimcilerden olusmasindan da ayrica büyük memnuniyet duyuyoruz. Üreticilerimizin bulundugu iller arasinda Adana, Adiyaman, Balikesir, Batman, Bursa, Diyarbakir, Düzce, Erzurum, Giresun, Karaman, Kahramanmaras, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Samsun ve Sivas gibi Anadolu’nun dört bir kösesinden iller yer aliyor” diye konustu.



Istihdam etkisi 2 milyon

Trendyol’un Türkiye’deki faaliyetlerine iliskin de bilgi veren Çetin, “Platformumuz, 30 milyondan fazla müsteriyi 260 bin saticiyla bulusturan, yasayan ve sürekli gelisen bir ekosistemi temsil ediyor. Bu yil içerisinde ülkemizde de önemli yatirimlarimiz hayata geçecek. Trabzon, Adana ve Ankara’da açacagimiz üç depo ve aktarma merkezi ile 4 bini askin kisilik istihdam saglayacagiz. 400 bin metrekare olan operasyon alanimiz 1 milyon metrekareye çikacak. Ayni zamanda da sirketimizin bünyesinde çalisan mühendis sayimizi da bin 500’den 3 bin 500’e çikararak, Ar-Ge çalismalarimiza da hiz kazandirmak hedeflerimiz arasinda bulunuyor ” dedi.



Saticilarin yüzde 85’i cirosunu, yüzde 68’i istihdamini artirdi

Bagimsiz arastirma kurulu Politika Analiz Laboratuvari (PAL) tarafindan yapilan ‘Trendyol’un Türkiye Ekonomisine Etkileri’ arastirmasi sonuçlarina da deginen Çetin, “Arastirma sonuçlarina göre Trendyol ekosisteminin istihdama olan etkisi 2 milyona ulasti” dedi.

Saticilarin yüzde 99’u da KOBI’lerden ve esnaflardan olustugunu ekleyen Çetin sözlerine su sekilde devam etti: “Özellikle Anadolu illerinde platformumuza olan ilgi her geçen gün artiyor. 2021 yilinda 3 büyük il disinda platformumuzda bulunan saticilarimizin sayisi 42 bin iken, bu sayi bir yil içerisinde 3 katina çikarak 127 bine ulasti. Bu saticilarin yüzde 91’i platformumuz sayesinde yeni müsteri gruplarina ulastiklarini ifade ediyor. Saticilarimizin yüzde 85’i platformumuz ile çalismaya basladiktan sonra cirosunu, yüzde 68’i ise istihdamini artirdigini belirtiyor. Ayni sekilde saticilarimizin yüzde 93’ü platformumuz ile çalismanin sirket performansini artirdigini, yüzde 89’u yeni bölgelere ve müsterilere ulastiklarini, yüzde 87’si satis ve pazarlama kabiliyetlerini gelistirdiklerini ve müsteri deneyimini iyilestirdiklerini söyledi” seklinde konustu.



“E-ticaret yasasi platformlarin yurtdisi büyümesini desteklemeli”

Soru üzerine yeni e-ticaret yasasi hazirliklari ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Çaglayan Çetin, “Ticaret Bakanligi’nin e-ticaret yasa tasarisi hazirligindan haberdariz ancak yasa henüz görüse açilmadigindan detayli yorum yapmam dogru olmaz. Ülkemizin ihracatta katma degeri ve döviz gelirlerini artirmasi için e-ihracat çok önemli bir firsat. Ülkemizin dört bir yanindaki 450 yerli üreticinin imal ettigi uygun fiyatli ve yüksek kaliteli Trendyol markali ürünlerimiz yurt içinde oldugu gibi yurtdisinda da en çok tercih edilen markalar arasina girmeye basladi.

Kendi markalarimiza ek olarak ülkemizin önde gelen diger hazir giyim markalarinin da ürünlerini 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. Ama bizi asil heyecanlandiran kendi markalarimizin ve diger Türk markalarinin ihracatinda edindigimiz tecrübeyle platformumuz üzerinde satis yapan 260 bin esnaf ve KOBI’ye e-ihracat kapisini açmak. Bunun için durmadan çalisiyoruz. Saticilarina, e-ihracat yapma imkani sunan pazaryerlerinin tümü dogduklari ülkelerde güçlü köklere sahipler. Biz de esnaf ve KOBI’lerden olusan saticilarimizla birlikte ülkemizde yakaladigimiz basari ve ulastigimiz ölçek sayesinde bugün dünyaya açilma planlari yapabiliyoruz. Mevzuatimizin yüzbinlerce isletmenin e-ticaret yapmasina imkan veren pazaryerlerinin yurtdisi büyümesini desteklemesinin, e-ihracatin gelisimi için de kritik oldugunu düsünüyoruz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA