Bayburt'ta Ejderha Kayalari Efsanesi

Bayburt‘u Gümüshane’ye baglayan yolun 30’ncu kilometresinde, bir dagin eteginde kurulmus Nisantasi (Datuk) köyüne dogru ejderha seklinde, kivrila kivrila giden kayalara dair yerel efsane dikkat çekiyor.

Bayburt'ta Ejderha Kayalari Efsanesi
Efsaneye göre, tas kesilen ejderhayi büyük küçük fark etmeksizin yöre halki biliyor. Yaklasik 25-30 metre uzunlugundaki, kivrimli yapisiyla adeta ejderhaya benzeyen kayaliklar drone ile havadan görüntülendi.

Bayburt’a 15 kilometre uzakliktaki Nisantasi köyünde dagin üst kismindaki kivrimli ve uzun taslar, tas kesilmis ejderhayi andiriyor. Ilk kez görenlerin ilgisini çeken kayaliklar, disaridan gelenlerin ugrak noktasi oluyor. Bayburt Muhtarlar Dernegi Baskani ve Nisantasi köyü muhtari Abubekir Altindasoglu çocukken büyüklerinin kendisine anlattigi efsaneyi su sekilde anlatti:

"Hamile bir kadin ekmek pisiriyormus, bir gürültü duyuyor, disari çikiyor ve ejderhayla karsilasiyor. Ejderha da köyümüze üstten asagi iniyormus. Tabii bunu gören hamile kadin korkuyor. Korkulu bir sekilde dua ediyor. Yarabbi diyor, ya bu ejderhayi tas kes, beni yemesin ya da beni tas kes bu ejderhayi görmeyeyim. Rivayetlere göre o an ejderha tas kesiyor, hamile kadin canini kurtariyor. Bize anlatilan efsane bu sekilde, bundan ötesini bilemiyoruz. Arkamizda bulunan kayalar tip olarak, sekil olarak gerçekten de ejderhayi andiriyor."

Köy sakinlerinden Zülfikar Kiliç isimli vatandas kayalarin hem yilan, hem de ejderha olarak bilindigini ifade ederek, "Hamile kadin hamur yogururken arkasini dönüp bakiyor ki yilan geliyor. Yarabbi demis ya bunu tas kes, ya beni tas kes. Tekrar dönmüs hamurunu yogurmaya devam etmis, hamur yogurmasi bitince arkasini dönüp yeniden bakinca yilan tas kesilmis. Bu olayda bu sekilde. Ejderha, yilan her neyse, oracikta tas kesilmis" diye konustu.

Köyde yasayan 85 yasindaki Saban Çiloglu, efsaneyi duyup bildigi kadariyla anlatti.

Çiloglu’nun bildigi efsanede koca kari dedigi hasta kadinin duasinin kabul olmasi üzerine yilan tas kesiyor. Çiloglu, "O dönemlerde köyde yasayan bir koca kari hasta olmus evinde yatiyormus, hasta yataginda yattigi esnada camdan yilanin geldigini görmüs ve Allah’a dua etmis. Allah’im ya beni tas kes, ya onu demis. O anda yilan tas kesilmis. Ben de bu efsaneyi bu sekilde biliyorum" seklinde konustu.

Simdilerde ise ejderha kaya diye bilinen kayaliklar, küçük çocuklarin oyun oynadigi, zaman geçirdigi yer olarak göze çarpiyor.
Kaynak: İHA