Sinop'ta Çeltik Ekimi Basladi

Sinop’ta yüzlerce ailenin önemli bir gelir kaynagi olan çeltikte tohumlar suyla bulusuyor. Pirinç üretiminde önemli merkezlerden olan Sinop’ta tarlalar çeltik tohumlariyla bulusmaya basladi.

Sinop'ta Çeltik Ekimi Basladi
Sinoplu çeltik üreticilerinin bu sene tek amaçlari ektikleri çeltikleri kilogrami 10 TL’nin üzerinde satmak. Sinoplu çiftçi Ismail Kümeç, “Kendi ektigim arazi 100 dönüm. Umumi ektigim arazi ise 300-350 dönüme yakin. Allah’a sükür kurtariyor. Kurtarmasa para kazanmasak yapmayiz zaten bu isi. Ürün dedigimiz sartlarda para ederse 9,5-10 lira ederse etkilenmeyiz. Yaptigimiz masrafla satacagimizla karsilarsak normal olur. Büyük paralarla oynuyoruz. Önceden 500 bin liralik ekiyordum ben arazime simdi 1 milyon olur ama 2 milyonluk çeltik satarim. Bunda pek bir kaybimiz olmaz. Biz pirinç konusunda Boyabat’tan iddialiyiz. Bizim pirincimiz bitiyor. Biz Boyabat’tan pirinç alip getiriyoruz buraya yemek için ama yiyemiyoruz. Buranin rutubet olayi çok oldugu için çeltik te suyu çok sevdigi için hiçbir sikinti olmuyor. Boyabat, Bafra ekmeye basladi" dedi.



“Okul oldugu halde her boslukta tarlaya geldim”

Sinoplu çiftçi Ismail Kümeç’in oglu Dogan Kümeç, “Ben bu tarlada 3. kusagim. Kendimi bildim bileli bu isi yapiyorum. Okul oldugu halde her boslukta tarlaya geldim. Babam ögretti bu isi bana. Küçüklügümüzden beri bu isin içindeyiz. Bu isi yapmaktan mutluyum" diye konustu.

Sinoplu çiftçi Erdogan Ünal ise “Çeltik ekimine tarlayi hazirliyoruz. Çeltik ekecegiz. Burasi 120 dönüm arazi. Hava sartlari soguk oldugundan dolayi bu zamana kadar ekim yapilamadi. Bundan sonra bir an önce ekip hazirlamamiz lazim. Geç kaldi. Yoksa çeltik 4 ayda yetisen bir ürün. Geç kaldigi zaman da Kasim’da hava sogudugu zaman da Eylül, ekim aylarinda olgunlasmasi olmaz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA