Kars'ta Baliklarin 'Ölüm' Göçü Basladi

Kars’ta tatli su kefalleri, yumurtalarini durgun sulara birakmak için akintiya karsi mücadele ettikleri ölüm göçüne basladi.

Kars'ta Baliklarin 'Ölüm' Göçü Basladi
Her yil mayis ayinda Kars’a 10 kilometre uzaklikta bulunan HES Baraji önüne gelen binlerce balik, akintiya karsi kilometrelerce yol alarak yumurtalarini birakacak güvenli yerlere çikmaya çalisiyor. Önüne çikan engelleri atlayarak geçmeye çalisan baliklar kameralara yansidi.

“Baliklar sürekli atliyor, sabahtan beri onlari izliyoruz”

Istanbul’dan geldigini ifade eden Sadrettin Akkay, “Burada gezerken baliklarin göçünü gördüm, yumurtalarini birakiyorlar. Çok dikkatimi çekti. Sürekli izliyoruz, ne kadar güzel bir manzara böyle bir manzarayi izlemek her insana nasip olmaz. Seneye tekrar gelmeyi düsünüyorum. Böyle güzelligi gördüm. Baliklar sürekli atliyor, sabahtan beri onu izliyoruz” dedi.



Kilometrelerce yol baraj önünde son buluyor

Kars Çayi boyunca akintilarla mücadele eden ve onlarca baligin martilara ve çesitli etkenlere maruz kalarak öldügü göç, baraj tribünleri önünde son buluyor. Baraj tribünleri önüne kadar gelen baliklar, buradan yukari çikamiyor. Baraj tribünleri önünde sikisip kalan baliklar, yumurtalarini bu bölgede birakiyor.

Öte yandan yumurtalarini saglikli ve güvenli yerlere birakmak için verilen mücadele sonrasinda baliklardan yüzlercesi ya martilara yem oluyor ya da balikçilar tarafindan avlaniyor. Tatli su kefalleri, daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için selaleler ve derelere sürüler halinde akin ederken, önlerine çikan dogal ve yapay engelleri ise atlayarak geçmeye çalisiyor. Baliklarin ölümüne göçü ilginç görüntüler ortaya çikariyor.
Kaynak: İHA