'Sünnet Bir Ameliyattir, Ciddiyet Ister'

Çocuk Cerrahi Doç. Dr. Tunç Özdemir, ileri ve orta yastaki erkeklerin sünnetle ilgili ortak anilarinda “korku ve aci”nin yer aldigini söyledi. Kimilerinin berber tarafindan sünnet edildigini, kimilerinin çok agrili, kanamali pansuman seanslarini anlattigini vurgulayan Doç. Dr. Özdemir, “Günümüz çocuklarina bu travmalar yasatilmamali. Sünnet bir ameliyattir. Tüm ameliyatlarda oldugu gibi, elverissiz kosullarda dogru sekilde yapilmayan sünnetin de önemli olumsuz sonuçlari olur, çocuk hayati boyunca bunun izlerini tasir” dedi.

'Sünnet Bir Ameliyattir, Ciddiyet Ister'
Kent Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Tunç Özdemir, okullarin kapanmasiyla birlikte start alacak sünnet sezonu öncesinde ebeveynlere uyarilarda bulundu. Sünnetin kabusa dönüsmemesi gerektigini belirten Doç. Dr. Özdemir, söyle konustu: “Sünnet, tüm dünyada en çok yapilan cerrahi müdahaledir. Musevi ve Islam toplumlarinda gerçek anlamda bir sikayet veya hastalik olmadan rutin olarak yapilan tek ameliyattir. Sünnetin bir ameliyat olmasi nedeniyle, ameliyat ciddiyeti ile yapilmalidir. Nasil ki fitik, safra kesesi tasi, guatr, inmemis testis gibi oldukça sik yapilan ameliyatlarda hastalar ve hasta aileleri, ameliyatin bir uzman tarafindan, ameliyathane sartlarinda ve sterilite kosullarina siki bir sekilde riayet ederek bilimsel tekniklerle yapilmasini istiyor ise sünnet için de ayni titizligin gösterilmesi gerekir. Çünkü, diger tüm ameliyatlarda oldugu gibi, elverissiz kosullarda dogru sekilde yapilmayan sünnetin de önemli olumsuz sonuçlari vardir. Sünnetin komplikasyon orani yüzde 0,2 ile yüzde 5 arasinda degismektedir. Yetkisiz kisilerce uygun olmayan saglik kosullarinda yapilan sünnetlerden sonra komplikasyonlar daha çok ortaya çikabilir. Kanama, enfeksiyon, idrar deliginin daralmasi minör komplikasyonlardir. Majör komplikasyonlar ise penis gangreni, penis kopmasi, penis basi yaralanmalari, siddetli kanama, peniste sekil bozuklugu, egrilik olarak siralanabilir”.

“Ortak anilarda korku ve aci var”

Öte yandan, çocuklarin yasayabilecekleri travmalara ileri ve orta yastaki erkeklerin sünnet anilarindan örnekler veren Doç. Dr. Özdemir, “Bu yaslardaki kimi erkekler berber tarafindan sünnet edildigini, kimileri çok agrili, kanamali pansuman seanslarini anlatir. Ortak anilarinda korkmus olmalari ve çok aci çekmeleri vardir. Artik çocuklarin böyle anilari olmamalidir. Anne babalar nerede sünnet dügünü yapacaklarini, ne giyeceklerini düsünmeden sünneti dogru zamanda, dogru yerde, dogru uzmana yaptirmayi planlamalidir” diye konustu.



En uygun dönemi anlatti

Doç. Dr. Özdemir, özellikle çocugun psikolojisi göz önüne alindiginda, en uygun sünnet yönteminin anestezi altinda yapilan sünnet oldugunu söyledi.

Özdemir, lokal anestezi ile sünnetin sadece yenidogan döneminde, yani yasamin ilk 30 gününde mümkün oldugunu kaydetti.

Sünnet isleminde lazerin yeri olmadigini da vurgulayan Özdemir, sünnet yasi konusunda da sunlari söyledi: “Çocukta cinsel kimligin gelistigi ve bilincin henüz gelismeye basladigi dönem olan 2,5 ila 5 yas arasi çocugun sünnet olmasi tavsiye edilmez. Bu dönemde geçirilen operasyon çocukta travmaya neden olabilir ve psikolojik gelisim olumsuz etkilenebilir. Sünnet için en uygun dönem yeni dogan dönemidir.”
Kaynak: İHA