'Samsun, 3-5 Yil Içerisinde Yem Bitkilerinde Ülke Genelinde Söz Sahibi Olacak'

5 sene içerisinde yem bitkileri üretimi konusunda Türkiye’de söz sahibi olacagini söyledi.

'Samsun, 3-5 Yil Içerisinde Yem Bitkilerinde Ülke Genelinde Söz Sahibi Olacak'
Çok Yillik Bugdaygil Yem Bitkileri Üretim Parselleri Tanitim Tarla Günü etkinligi, Çarsamba Deneme Istasyonu’nda yapildi. Protokol konusmalariyla baslayan etkinlikte daha sonra yem bitkisi üreten çiftçilere merada uygulamali olarak ders verildi.



“Samsun, 3-5 yil içerisinde yem bitkilerinde ülke genelinde söz sahibi olacak”

Yapilan çalismalar neticesinde Samsun’un yem bitkisinde daha çok söz sahibi olacaginin altini çizen Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, “Birçok lokasyonda bölgemize hizmet vermeye çalisiyoruz. Çok yillik yem bitkileri ile ilgili islah çalismalari devam eden ve belli asamaya gelen parsellerle ilgili üreticilere bilgiler verecegiz. Çok yillik bitkilerde tohum tedariki ya da üretimden kaynaklanan firmalarin girmedigi tür ve çesitlerde sorun var. Insallah yaptigimiz çalismalar neticesinde meyvelerini aliriz. Son 2-3 yilda birimimizin tarla bitki birimi altindaki çayir-mera birimi personel olarak da çok yeterli durumda. Çogu enstitüdeki bölümden daha vasifli ve daha çok sayida personelimiz var. Bunun da bir karsiligi olmasi gerekiyor. Enstitümüz, bundan 3-5 sene sonra ülkemizde Türkiye çapinda yem bitkileri, çayir-mera gibi konularda söz sahibi olacak” dedi.



“600 bin dekar alanda yem bitkisi ekiliyor”

Samsun’un yem bitkisi üretimi konusunda kendisine yettigini ve baska sehirlere de ihraç ettigini ifade eden Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Ilimizde yem bitkisiyle ilgili ekilislerimiz 600 bin dekar alanda yapiliyor. Hemen hemen kaba yem ihtiyacini karsilayan hatta silaj misir olarak binlerce ton ihraç eden bir sehiriz. Çorum, Amasya ve Dogu Karadeniz’e yem bitkisi gönderiyoruz. Biz var olan yem bitkilerimize enstitümüzün de tescilini yaptigi ürünleri bir sonraki çiftçilerimize dagitacagimiz tohumluklar arasinda yer almasini isteyecegiz. Samsun Büyüksehir Belediyesi’nden geçtigimiz dönem 133 ton almistik, sonbaharda da 61 ton almistik. Bunlarin tamamini üretmek üzere çiftçilerimize veriyoruz. Kaba yem bitkileri üretiminde Samsun’da üniversite, enstitü ve müdürlügümüz çok güzel is çikartiyoruz. Yaptigimiz çalismalarin ülkemize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Toplantida yetkililer tarafindan verilen bilgilerde ayrica su ifadelere yer verildi:

“Atil haldeki bu alanlarin degerlendirilmesi, mera islahlarinda ihtiyaç duyulan tohumluk materyallerin karsilanmasi, çok yillik karisim yem bitkisi ekilisleri konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesi, bölgemizde ihtiyaç duyulan tohumlugun üretilmesi ve kurulacak demonstrasyon çalismalari ile çiftçilere ulastirilmasi için islah çalismasi devam eden çok yillik bugdaygil türlerimizin tohumluklari üretilerek sorumluluk alanimizda bulunan illerde demonstrasyonlar kurulmaktadir. Bugün burada bu tarla gününün yapilmasina gerekçe olan parsellerde bu amaçla 2019 yilinda 5 da domuz ayrigi ve 12 da kamissi yumak üretim parseli tesis edilmistir. Bu parsellerden 2021 yilinda 350 kg domuz ayrigi ve 800 kg kamissi yumak tohumluk materyal üretilmis üretilen tohumluk materyallerin bir bölümü 5 ilimizde 18 çiftçide 90 da alanda kurulan demonstrasyonlarda geri kalan kismi ise Samsun, Tokat ve Kastamonu illerimizde Mera Islah ve Amenajman Projelerinde tesis edilen suni meralarda kullanilmistir. Çok yillik bugdaygil yem bitkisi türlerinde üretim parsellerimiz 2022 yilinda artirilmis ve toplamda 30 dekar alana çikarilmistir. Bu alanlardan 2022 yilinda yaklasik 600 kilo domuz ayrigi ve bin kilo kamissi yumak ve 2023 yilinda ise bin kilo domuz ayrigi ve 1500 kilo civarinda kamissi yumak tohumluk materyal üretilmesi hedeflenmektedir.”

Toplantida konusmalarindan ardindan Yüksek Ziraat Mühendisleri Kadir Ispirli, Dr. Fatih Alay ve Dr. Necda Çankaya merada üreticilere yem bitkisi yetistirilmesi konusunda uygulamali olarak bilgi verildi.

Toplantiya ayrica Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Dr. Ali Korkmaz da katildi.

Kaynak: İHA