'Zanaat, Sanat Ve Tasarim Dili Olarak Deri' Sempozyumu Ve Çalistayi Basliyor

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi “Zanaat, Sanat ve Tasarim Dili Olarak Deri” sempozyum ve çalistayina ev sahipligi yapacak.

'Zanaat, Sanat Ve Tasarim Dili Olarak Deri' Sempozyumu Ve Çalistayi Basliyor
23-25 Mayis 2022 tarihlerinde gerçeklestirilecek olan sempozyumda Orta Asya’dan günümüze kadar uzanan dericilik Türk sanatinda alaninda bilgili ve uzmanlarin yani sira deri alaninda hizmet veren ustalar tecrübelerini anlatacak.

Sempozyum düzenleme Kurulu Baskani, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Anil Ertok Atmaca, dünya tarihinde ilk çaglardan bu yana dericiligin izlerini gördüklerini söyleyerek, “ Orta Asya’dan günümüze kadar uzanan dericilik Türk sanatinda da önemli bir yere sahiptir. Birçok kültürel mirasa sahip olan Safranbolu, dericiligin ön planda oldugu yerlesim yerlerindendir. Tabakhanelerin bulundugu bölgede yüz yili askin süredir deriler ustalari tarafindan islenip çesitli ürünlere dönüstürülmektedir. Günümüzde usta ellerden sanayilesmeye yenik düsen dericilik, geleneksel el sanatlarimizdan olup yavas yavas yok olmaya yüz tutmustur. Günümüz sanat anlayisi ile dericilik zanaat, sanat ve tasarim olarak tekrar güncel hale getirilecek, kültürel ögelerimize sanatla sahip çikarak yeni bir bakis açisi sunulacaktir. Safranbolu gibi dericiligin yasatilmasi gereken bir yerde düzenlenecek olan çalistay ile gelecekte dericiligi zanaat, sanat ve tasarim olarak yasatmak adina büyük bir adim atilmis olacaktir. Alaninda uzman kisilerin uygulamaya yönelik çalismalariyla geçmisten günümüze dericilik sanati ele alinacaktir.” dedi.

Kaynak: İHA