Seka Kültür Havzasi Projesinde Heyecan Olusturan Kesif

Kocaeli’de Seka Kültür Havzasi’yla ilgili son durumu degerlendiren Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, “Seka Kültür Havzasi’ndaki proje yalnizca üste yapilacak yapilardan ibaret degil. Orada kademeli çalisma yapmak gerekiyor. Helenistik döneme ait, yariçapi Efes’ten 10 metre büyük tiyatro var” dedi.

Seka Kültür Havzasi Projesinde Heyecan Olusturan Kesif
Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, birkaç ay önce basin toplantisi yapilan Seka Kültür Havzasi projesini degerlendirdi. Kentin altinda yatan Roma kalintilarinin ne olacagiyla ilgili de konusan Büyükakin, kazi baslamadan önce karar verilmesinin mümkün olmadigini belirtti.

Projenin kademelerine de deginen Büyükakin, çok büyük bir proje oldugunu ve yaklasik 20 sene sürebilecegini aktardi.

“Proje, alttaki yapilarin da çikacagi sekilde tasarlandi”

Sehrin altinda yatan tarihi kalintilarin proje dahilinde oldugunu söyleyen Baskan Tahir Büyükakin, “Seka Kültür Havzasi’ndaki proje yalnizca üste yapilacak yapilardan ibaret degil. Zaten Arkeopark olacak aslinda. Alttaki yapilarin da çikacagi sekilde tasarlandi. Orada kademeli çalisma yapmak gerekiyor. Kaziya basladiktan sonra ne kadar sürecegi kazdiktan sonra belli oluyor. Mesela yukarida bir tiyatro binasi var, Helenistik döneme ait. Yariçapi Efes’ten 10 metre daha büyük. Ama yerin altinda ne kaldi? Bu yapilar süreklilik arz ediyor mu? Bunlar bilinmiyor, tahminler var sadece. Bunlarin tamami zaman içerisinde kazilar yapildikça çikar. Fakat biz o bölgede yapilacak isleri kademelendirdik. Mesela ilk etapta o bölgede bulunan ögretmen evi, spor salonu ve stadi baska yerlere tasimamiz lazim. Su anda bunlarin projelendirmesini yapiyoruz. Bunlara bir yer bulup, kaldirip, bitirip sonrasinda kaziya baslamamiz lazim. Ilk etapta halihazirda iki projeyle basliyoruz. Bir tanesi ‘geleneksel sanatlar merkezi’ yapilmasi. Bilim Merkezi’nin oldugu bölgede bulunan mekanik atölyeye de ‘genç mekan’ yapilacak. Ikisinin de projesi hazir. Ilk bunlari yapacagiz. Bilim Merkezi’ni gördügünüz kisim birinci kagit fabrikasi. Ikinci kagit fabrikasi olan arkadaki yapiya da Mimarlik Fakültesi’ni getirmek için konusuyoruz. Mimarlik Fakültesi oraya bir proje hazirlayacak. Yani faz faz yapilacak. Yapip deplase edecegiz. Oradaki is toplamda 20 sene sürer. Çok büyük bir proje bu, 3 senede bitecek bir proje degil. Hatta yalnizca projesinin hazirlanmasi bile 3 seneyi buluyor” dedi.



“Kazdigimizda ne çikacagini bilmiyoruz”

Mimari ekiplerin çalismalari sürdürdügünü belirten Büyükakin, “Arastirmalar, burada yapilarin oldugunu ve kazi yapilmasi gerektigini gösteriyor. Mesela Genel Sekreter oldugum dönemde Merkez Bankasi binasi yapacaktik. Merkez Bankasi yatirim kararini almisti. Kazi yapilmadan önce sismik radarlarla arastirma yapildi. Süreklilik arz etmeyen yapilar oldugunu tespit ettiler. Kazi yapilmadan oraya insaat yapilmamasi kararini verdiler ve insaat durdu. Kazdigimizda ne çikacagini bilmiyoruz. Roma gibi yerlerde bir otele gittiginizde, otelin bir kisminda cam bir döseme görürsünüz ama bir bakarsiniz altta da bir kalinti vardir. Üstte yapi devam etmis ya da yapi korunmustur. Iste bunlara kazi yapilinca karar verilecek. Su anda ne yapiyoruz? Mimari ekip çalismalar yapiyor, altini biraz daha detaylandiriyorlar. Eski fabrikalarin oldugu taraftaki projemiz daha kisa sürer fakat yola dogru olan taraf daha uzun sürer. Çünkü yol tarafi, ögretmen evinin oldugu taraf birinci derece sit alani. Oralarda bir seyler bulunur. Zaten Seka Kagit Fabrikasi yapilirken bulunmus. Bunlarin bir kismi fabrikanin içinde var. Çikarildiktan sonra bir kismi Etnografya Müzesi’ne, bir kismi Almanya’ya gitmis” diye konustu.

Kaynak: İHA