Nigde'de 'Sanat Sarsintisi-9' Uluslararasi Resim Sergisi Açildi

Nigde’de "Yunus Emre Askin Yolculugu" temasiyla 40 ülkeden 78 sanatçinin 119 eserin yer aldigi "Sanat Sarsintisi-9"

Nigde'de 'Sanat Sarsintisi-9' Uluslararasi Resim Sergisi Açildi
adli resim sergisinin açilisi yapildi.

Belediye Sanat Galerisine dönüstürülen Ermeni Kilisesi’nde kapilarini açan sergiye, Nigde Valisi Mustafa Koç, AK Parti Nigde Milletvekili Selim Gültekin, Nigde Belediye Baskani Emrah Özdemir, Il Jandarma Komutani Albay Nihat Özkök, ressam Safa Büte ve sanatseverler katildi.

Sergi açilisinda konusan Nigde Valisi Mustafa Koç, büyük degerlerin yetistigi Anadolu’da farkli ülkelerden sanatçilari bir araya getiren sergide emegi geçenlere tesekkür ederek, "Kisa süre olmasina ragmen sanki ev sahibi gibi uzun zamandir Nigde’de yasiyormusum gibi hissettiren Nigdelilere ben tesekkür ediyorum. Ben bu resim sergisini su açidan önemli görüyorum; Anadolu öyle büyük degerler yetistirmis ki bunlardan birisi de Yunus Emre. Bu tür etkinlikler inancimizi, kültürümüzü gelecek kusaklara aktarma ve yasatma noktasinda, hem bunu kaleme söze alan sanatçilarimizi yasatma noktasinda, hem de uluslararasi anlamda tanitimina katki sunmasi açisindan son derece kiymetli buluyorum. Bütün destek olanlara tesekkür ediyor, tebrik ediyorum. Bundan sonra güzel olan ne varsa el birligi içerisinde yardimci olma gayreti içinde olacagiz. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum, sag olun var olun" dedi.

Nigde Belediye Baskani Emrah Özdemir ise, "Ilimizde misafir edecegimiz sanatçilarimiza Nigde’nin resimlerini yaptiracagiz" diyerek, "Yunus Emre Askin Yolculugu. Böyle bir yolculuga çikaran basta Sefa Büte ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Ressam Büte sadece bu sergi ile de alakali degil, Nigde sanat hayatinin vazgeçilmezi. Nigde’yi dünya markasi haline getirmek için çok yogun çalisiyor kendisi, ben tesekkür ediyorum. Önemli bir sergi dokuzuncusu düzenleniyor. Sefa bey sayesinde Nigde dünyada sayili hale geldi, sagolsun. Hem sanata hem de sanatçiya elimizden geldigi kadar destek olmaya çalisiyoruz. Insallah Nigdemizi sanat anlaminda çok daha güzel günlerde görecegiz. Rum ve Ermeni kiliseleri, Kent Müzesi, Nigde Kalemizle birlikte sehrimiz bambaska bir görünüme kavusacak, insallah. Bugün burada 40 farkli ülkeden 78 sanatçi var. Insallah onlari da ilimizde misafir ederek Nigde resimleri yaptirmak istiyoruz, ölümsüz bir arsiv elde edelim insallah. Bu konuda da çalismalarimiz olacak" dedi.



"Sanat denince akla Nigde geliyor"

Yabancilara Nigde’yi tanitmak için çaba sarf ettiklerini belirten Büte, Türkiye’de sanat denince Istanbul gibi büyüksehirlerden önce Nigde’nin geldigini söyledi.

Büte, "Pandemi sürecinden önce basladik. Sanatçilarin resim gönderme alma kargo masraflari ciddi zorlasti. Nigde’yi tanitma amacim, sanati Anadoluya götürme projem vardi. Bütün bunlar bir araya gelince ne yapalim diye düsündük. Tabi ben daha önce Evliya Çelebi gibi dünyayi gezdim. Bayagi bir çevrem vardi. Kore, Arjantin, Meksika gibi ülkelerde irtibatim vardi. Onlarla konustum onlar bizlere yüksek çözünürlüklü resim atacaklar, bizde burada baskilatip sergiletecegiz. Böyle basladik. 10-15 ülke katiliyordu. Simdi rekor kirdik 40 ayri ülkeden 78 sanatçinin 119 eseri var burada. Uluslararasi Sanatçi Toplulugunun 27 ayri ülkede temsilciligi var. Yabancilar Nigde’yi tanitmak için çaba sarf ediyor. Ne kadar güzel bir olay, üstelik bunun için para da vermiyoruz. Masrafimiz yok ama onlari onore ediyoruz. Para karsiligi degil, gönüllü esasinda. Üye sayimiz da tüm dünyadan bin 500’ü asti. Biz mini bir anket yaptigimizda Türkiye’de sanat deyince akla gelen illeri sorduk, ben Istanbul gibi büyük sehirler çikar diye tahmin ediyordum, inanir misiniz ilk önde Nigde ismi çikiyor. Sanat deyince Nigde insanlarin aklina geliyor, bu müthis bir olay. Sanatin gücü. Brosür kitapcik dagitmiyoruz, Nigde sanatta çok önemli bir yerde bulunuyor. Pazartesi gününden itibaren insanlar daha çok ziyaret edecekler. Nigde’nin kültürüne sanatina çok önemli katki sunuyorlar, insallah Nigde Sanat Müzesinin de yolu açilmis olur" diye konustu.

Kaynak: İHA