Çiftçilere Yönelik Egitimlerde Yeni Dönem Basladi

Nilüfer Belediyesi, kirsaldaki çiftçiler ile balkon ve bahçe tarimi yapan kentlilere yönelik yeni bir egitim dizisi daha baslatti. Akçalar’daki Çiftçi Evi’nde gerçeklesen egitimlerin ilkinde, zeytin yetistiriciligi, bakimi ve zeytin zararlilariyla mücadeleyle ilgili önemli bilgiler paylasildi.

Çiftçilere Yönelik Egitimlerde Yeni Dönem Basladi
Nilüfer Belediyesi, geçen sezon düzenledigi ve hem kentli hem de kirsaldaki üreticilerin yogun ilgi gösterdigi “Gida ve Tarim Egitimleri”nden sonra, yeni bir egitim dizisi daha baslatti. Akçalar’daki Nilüfer Belediyesi Çiftçi Evi’nde gerçeklestirilen egitimlerin ilkinde, zeytin yetistiriciligi, bakimi ve zeytin zararlilariyla mücadele ele alindi. Zeytin üreticileri ve zeytin yetistiriciligine ilgi duyanlarin ilgi gösterdigi egitimde Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Himmet Tezcan yaptigi sunumda zeytin hastaliklari ve virüslerle ilgili detayli bilgiler verirken, bunlarin yol açtigi zararlara da degindi.

Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Nabi Alper Kumral da zeytin güvesi, pamuklu biti, sinegi, tomurcuk akari, fidan tirtili, kara kosnili gibi baslica zeytin zararlilari üzerine bilgi, deneyim ve tecrübelerini paylasti. Bu zararlilarin yumurtlama ve zararlilarla mücadele dönemleri hakkinda önemli bilgiler veren Prof. Dr. Kumral, zeytin yetistiriciliginde uygulanan yanlis uygulamalardan örnekler de verdi.

Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Baris Bülent Asik da bitki besleme ve dogru gübrelemenin önemine degindi. Dogru gübreleme tekniklerini anlatan Asik, topragin, besin elementi açisindan yeterli olup olmadigini analizler sonucunda ögrenilebilecegini söyledi.

Baris Bülent Asik, “Topragin saglikli olup olmadigini bilmeden yetistiricilige baslarsak, ezbere gübreleme yaparsak ekonomik açidan zarara ugrayabiliriz. Topraklarimizin organik içerigini artirmak her yönden faydamiza olacaktir” diye konustu.

Egitimler devam edecek

Nilüfer Belediyesi’nin egitim dizisi, gübreleme, toprak ve bitki analizleri, incir yetistiriciligi ve bakimi, yem bitkileri yetistiriciligi, tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi ve islenmesi, gida isletmelerinde hijyen, asilama teknikleri, organik ve iyi tarim uygulamalarinda sertifikalandirma süreçleri, balkon, çati, küçük bahçe tarimi, rasyon hazirlama teknikleri, budama teknikleri ve kooperatifçilik ve tarimda örgütlenme egitimleriyle devam edecek.
Kaynak: İHA