Bu Defa Beyaz Dut Çekirdekleri Üzerinde Çalistilar, Candida Patojeni Için Umut Oldular

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent içerisinde faaliyetlerini sürdüren Karya Farma HBX AR-GE (BAP)Bilimsel Arastirmalar Projeleri ekibi bu defa çekirdek yapisi ile incire benzeyen Aydin ve çevresinde oldukça fazla yetismesine ragmen degerlendirilmeyen beyaz dutu inceledi.

Bu Defa Beyaz Dut Çekirdekleri Üzerinde Çalistilar, Candida Patojeni Için Umut Oldular
HBX-2371T13[TRX-323] koduyla çalisan ekip beyaz dut üzerindeki çalismasi ile degerli bilimsel verilere ulastigini hatta halk arasinda maya enfeksiyonu olarak bilinen bilimsel adi Candida albicans olarak biline enfeksiyon rahatsizligina karsi kullanilacagini açikladi.

Dut meyvesinin vücudumuz için önemli olan demir, riboflavin, C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerdigini belirten Karya Farma HBX Ar-Ge (BAP) Koordinatörü Hakan Baslik “Dut meyvesinde ayrica önemli miktarda diyet lifi, filokütin, zeaksantin, resveratrol, antosiyanin, lutein ve çesitli polifenolik bilesikler dahil olmak zengin organik bilesikler bulunur. Aydin’da çok yogun bir sekilde görmekte oldugumuz dut agaçlari ipek böcegi yetistiriciligi sona ereli yaklasik 60 yildan bu yana maalesef hiç bir proje çerçevesinde degerlendirilememektedir. Bu çok üzücü bir durum. Ar-Ge ekibimiz bu konuya özel hassasiyet gösterip yapmis oldugumuz bilimsel çalismalar neticesinde Candida Albicans funguslarinda çok ciddi sonuçlar aldik. Bu heyecanla çalisma alanimizi genisletmeye karar verdik" diyerek eskiden 1950-60’li yillara kadar ipek böcegi yetistiriciligi için kullanilan Aydin’daki dutlarin bundan sonraki süreçte sifa için degerlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.



Dut meyvesinin ayrica sindirimi iyilestirme, kolesterolü düsürme, kilo vermeye yardimci olma, dolasimin artmasi, kemik dokulari olusturma ve bagisiklik sistemini güçlendirme gibi pek çok yarari oldugunu belirten Baslik, “Dut ayrica bazi kanserleri önlemeye, yaslanma sürecini yavaslatmaya, kan basincini düsürmeye, gözleri koruyarak ve vücudun genel metabolizmasini iyilestirmeye de yardimci olur. Candida albicans, eseyli çogalan, diploit, maya tipi bir mantar türü ve insanlarda oral ve vajinal firsatçi enfeksiyonlarin etmenidir. Candida cinsine ait 200 tür olmasina karsin Candida enfeksiyonlarinin yüzde 75’inin sorumlusu C. albicans’tir.Bu enfeksiyona karsi dut ile yaptigimiz ürünle mücadele etmek için çalismalar yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA