Vidinlioglu'ndan Türk Dünyasi Günleri'ne Davet

Bir televizyon programina konuk olan Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu, “Selçuklu’nun uç beyi, Osmanli’nin sancak beyi, Milli Mücadele’nin olmazsa olmaz sehrine böyle bir Türk Dünyasi Günleri çok yakisir diye düsündük. Bu konuda bismillah dedik basladik. Insallah güzel etkinlikler olur. Onun için izleyicilerimizi Kastamonu’yu görmeye tanimaya davet ediyorum” dedi.

Vidinlioglu'ndan Türk Dünyasi Günleri'ne Davet
Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu, A Para TV’de sunuculugunu Safak Tükle’nin yaptigi programin konugu oldu. Kastamonu’nun güzelliklerinden ve 3-4-5 Haziran tarihlerinde Kastamonu Belediyesi’nin düzenleyecegi Türk Dünyasi Günleri’nden bahseden Baskan Vidinlioglu, vatandaslari Kastamonu’ya davet etti.

“Türk Dünyasi Günleri’ni düzenlemeyi ögrencilik yillarindan itibaren hayalini kurdugunu söyleyen Baskan Vidinlioglu, “Ayni soydan, ayni irktan, ayni kandan gelen insanlarin senede birkaç gün de olsa bir araya gelmesinin hep güzel olacagini düsünüyordum. Kastamonu’da 1994’ten bugüne 21 kez Türk Dünyasi Kültür etkinlikleri düzenlendi.

Bu yil 22’ncisini düzenleyecegiz ve çok genis bir program hazirladik. Yaklasik 28 ülke ve özerk bölgeden gelen misafirlerimiz olacak. Üç gün dolu dolu bir program düzenleyecegiz. Insallah, Sayin Genel Baskanimiz, Sayin Cumhurbaskanimiz, Sayin Bakanlarimizin katilacagi bir etkinlik olacak. Programlarda insallah ani bir degisiklik olmaz. Sayin Cumhurbaskanimizi ve hanimefendiyi, Cumhurbaskani Yardimcimizi, Bakanlarimizi, milletvekillerimizi, valilerimizi, belediye baskanlarimizi sehrimize davet ettik. Milliyetçi Hareket Partisi Baskanlik divanimiz büyük ölçüde katilacak” dedi.

Türk dünyasinin Kastamonu’da bir araya gelecegini ifade eden Vidinlioglu, “Kastamonu biliyorsunuz 2018’de Türk Dünyasi Kültür Baskenti’ydi. Kastamonu’ya bu etkinligin yakisacagini düsündük. Sayin Genel Baskanimiz da çok mutlu oldular. Kastamonu, Selçuklu’nun iki uç beyliginden bir tanesi. Üsküdar’a kadar Kastamonu diyoruz durduk yere demiyoruz çünkü Kiz Kulesi’nin tapusu Kastamonu’daydi. Osmanli’nin sancak beyligi. Kurtulus Savasi’mizin olmazsa olmaz sehri. Beyaz seritli Istiklal Madalyali tek ilçesi olan Inebolu’yu bünyesinde barindirir. Serife Bacilar, Rahime Kaptanlar, Halime Çavuslar, Hafiz Selman Izbeli’ler hepsine rahmet olsun” diye konustu.

Vatandaslara seslenen Baskan Vidinlioglu, “10 Aralik Ilk Türk Kadin Mitingi’dir. Kastamonu’da yapilmistir. Milli Mücadele’nin kivilcimini atesleyen 3 bin Türk Kadininin isgale karsi erlerinin yanlarinda canlarini seve seve feda edeceklerini haykirmasi bir ilktir. 137’nci yilini kutladigimiz Abdurrahmanpasa Lisesi Anadolu’nun ilk lisesidir. Hem Çanakkale’de hem de Istiklal harbinde mezun verememistir. Evlatlarimizin hepsi cepheye gitmistir. Köyümüz vardir Ersizlerdere Köyü Tüm erleri yani erkekleri cepheye gidip sehit oldugu için adi Ersizlerdere’dir. Kastamonu bu anlamda ilklerin sehridir. Onun için toparlarsak Selçuklu’nun uç beyi, Osmanli’nin sancak beyi, Milli Mücadele’nin olmazsa olmaz sehrine böyle bir Türk Dünyasi Günleri çok yakisir diye düsündük. Bu konuda bismillah dedik basladik. Insallah güzel etkinlikler olur. Onun için izleyicilerimizi Kastamonu’yu görmeye tanimaya davet ediyorum” seklinde konustu.

Kastamonu’un önemli bir turizm kenti olduguna dikkat çeken Baskan Vidinli oglu sunlarisöyledi:

“Kastamonu bulunmaz bir yer. Turizmin bütün birlesenlerinin aktif olarak yer aldigi, Ilgaz dagindan sahile uzanan huzuru, kültürü, tarihi bir baskadir. Sehre girdiginizde huzura girdiginizi hissedersiniz. Anadolu’nun dört manevi kutbundan bir tanesi Seyh Saban-i Veli buradadir. Kanyonlar bölgesi dogal güzellikleri, 170 kilometrelik taslasmamis sahili Kastamonu’nun bir baskadir. Sehrimiz Karadeniz’in en uzun sahiline sahip illerinin basinda gelir. Kastamonu herkese hitap edebilecek potansiyele sahiptir. Kastamonu eski sancak beyligi olmasi nedeniyle bütün boylarin temsiliyeti Kastamonu’da vardir. Ilçeler arasinda da yöresel mutfaklarda ciddi farkliliklar var. Bugün bilinen 812 çesit ürünü var Kastamonu’nun Antep ve Hatay’dan sonra en fazla cografi isaretli ürünü olan Il Kastamonu. 27 cografi isaretli ürünümüz var. Gün gün bunu arttiracagiz. Türkiye’nin hiçbir yerinde tadamayacaginiz lezzetleri burada tadabilirsiniz. Tasköprü sarimsagimiz Avrupa cografi isaretli ürünüdür. Tosya pirinci, Kastamonu pastirmasi, üryani erigi ve birbirinden özel lezzetler benzersizdir. Bizim ürünlerimiz geleneksel yöntemlerle yapilir. Karadeniz’in en önemli özelliklerinden biri bakir kalmasi. Bir diger özelligi hirçinligi ve sezonun kisaligi. Küresel isinmayla birlikte Karadeniz sahilleri cazibe merkezi haline gelecek. Yatirimcilar simdiden ön alirlarsa bir süre sonra kendilerine ciddi miktarda geri dönüsü olur. Umuyorum ve diliyorum ki Cide gibi, Inebolu gibi, Abana gibi ilçelerimize yatirimcilar fazlasiyla gelirler. Bugünden gelenler avantaji ellerinde bulundururlar. Tüm yatirimcilari Kastamonu’ya bekliyoruz. Hem deniz, hem tarih, hem doga noktasinda Kastamonu biçilmis kaftan.”

Kastamonu’nun Türkiye’nin en dikkat çeken dogal güzelliklere sahip oldugunu kaydeden Vidinlioglu, “Bizim Kanyonlar bölgemiz var. Dünya’nin en büyük ikinci kanyonu Valla Kanyonu. Orada cam terasimiz var. Hemen yani basinda Horma Kanyonumuz var. Orada ise üç buçuk kilometrelik ahsap yürüyüs parkuru var. Buradan Ilica Selalesi’ne çikiyorsunuz. Muhtesem bir güzellik. Herkesin görmesi gereken bir yer diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Pandemi sonrasinda hep birlikte köylerimizin ve üretimin önemini biraz daha kavradik” diyen Vidinlioglu, “Üç yillik Belediye Baskani’yim. Ilk gün itibariyle toprakla barismamiz lazim ve üretmemiz lazim diye söylüyorum. Mutlak ama mutlak topragimizi degerlendirmeliyiz. Kastamonu Belediyesi olarak geride biraktigimiz iki yilda 100 bin atalik tohumdan ürettigimiz fidelerimizi vatandaslarimiza dagittik. Bu yil da 100 bin fide dagitacagim. Burada herkes üretmenin keyfine varmasini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA