Prof. Dr. Özkaya Açiklamasi 'Korona Vakalari Azaldi, 'Baktariyel Pnömoni' Salgini Basladi'

Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, son zamanlarda ciddi sayida polikliniklere ’bakteriler pnömoni (zatürre)’ hastalarinin geldigini belirterek, "Enfeksiyonlara bagli gelisen zatürreler çok sayida polikliniklere gelmeye basladi. Bununla ilgili insanlarda hala korku var” dedi.

Prof. Dr. Özkaya Açiklamasi 'Korona Vakalari Azaldi, 'Baktariyel Pnömoni' Salgini Basladi'
Korona virüs salgininda sona dogru gelinirken Prof. Dr. Özkaya, polikliniklere gelen korona hastalarinin yerini zatürreye biraktigini söyledi.

Havalarin bir sicak bir soguk seyretmesinden dolayi bakteriyel zatürrenin arttigina dikkat çeken Özkaya, “Korona salginin sonuna geldik. Polikliniklerde de korona hastalari yok denecek kadar azaldi. Bilindigi gibi artik herkese de test yapmiyoruz. Test endikasyonu olan hastalarda çok azaldi. Yaptigimiz testlerin büyük bir kismi da negatif geliyor. Havalarin birden isinmasiyla, soguk havadan biden sicak havaya geçilmesiyle bazi solunum problemleri ortaya çikti. Özellikle 20 -50 yas arasi ciddi sayida akciger zatürresi dedigimiz pnömoni vakalarinin çok sayida arttigini görüyoruz. Normal olarak bu diger solunum yolu enfeksiyonlarina bagli gelisen zatürreler çok sayida polikliniklere gelmeye basladi.

Bununla ilgili insanlarda hala korku var. Zatürremiz korona virüse mi bagli diye. Gerçekten suan testlerin büyük bir çogunlugu negatiftir. Bunlar isinin degisikligine bagli bakteriyel zatürre oldugunu ya da normal mevsimsel gribe bagli zatürrelerin oldugunu biliyoruz” diye konustu.



“Korona grip gibi yayiliyor ama bu sadece basit bir grip gibi degil”

Kovidin suan da toplumda risk olusturmadigini ifade eden Özkaya, “Normal grip virüsünden daha hafif seyrettigini gönül rahatligi ile söyleyebiliriz. Isi degisiminden dolayi ciddi anlamda zatürre vakalari görmeye basladik. Bu sizin kovid oldugunuzu veya toplumda hala korona virüsün var oldugunu göstermiyor. Bu normal basit zatürrelerden biridir. Önlemlere tabii ki devam edecegiz. Korkacak panik yapacak bir durum yok. Son zamanlarda aslinda sosyal medyada korona virüsü bir grip oldugunu ve insanlarin yanlis tedavilerle, yanlis ilaçlarla bu hastaligin bilinmedigini simdi fark edildigini söyleyen sosyal medya haberleri var. Bu aslinda gribe benzeyen bir hastaliktir. Grip gibi yayiliyor ama bu sadece basit bir grip gibi degildir. Zamaninda o kadar çok hasta gördük ki evet grip gibi yayildi ama normal gripteki akciger tutulumuna göre çok daha fazla akcigeri tutuyordu. Ciddi anlamda solunum yetmezligine götürüyordu. Sosyal medyada yayilan kovid aslinda gripmis temasi grip gibi yayilan ama çok fazla bulasan, çok fazla insani birden etkileyen bir salgin gibi düsünmek lazim. O yüzden halkin geriye dönük baktiginda olumsuz yasantilari unutmamalarini istiyoruz. Gerçekten çok fazla insan eskisi gibi hayat kalitelerini eskisi gibi saglayamadi. Bunu basit bir grip gibi düsünmeyin. Salgindi ve bitirdik. Kovid artik basit bir virüs hastaligi olarak aramizda devam edecek. 30 yasinda genç bir hastamiz. Korona virüsün akciger tutulumlarina benzer zatürre ile geldi. Testi negatif çikti. Zaten test sayisi oldukça azaldi. Ani sicak, soguk degisimine bagli normal bakteriyel zatürre dedigimiz tablo ile karsilastik. Suan bakteriyel pnömomi salgini var. Korona grip virüsüne benzeyen viral hastalik ama gerçekten akcigerleri çok etkiledi” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA