Koruma Altindaki Göl Son Görüntüsü Ile Sasirtti

Sivas’ta Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescillenip koruma altina alinan gölün çevresini kismen saran kanal saskinliga neden oldu.

Koruma Altindaki Göl Son Görüntüsü Ile Sasirtti
Sivas’in Ulas ilçesinde bulunan Bostankaya Gölü, dipten kaynayan turkuaz renkli suyu, içerisindeki sazliklar ve diger bitki örtüsü ile bozkirin ortasinda dogaseverlerin ilgisini çekiyor. 2016 yilinda Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescillenerek koruma altina alinan göl, pasbas patka, dikkuyruk, kocagöz ve uzunbacak gibi nadir görülen kus türlerine de ev sahipligi yapiyor.

Bölgedeki endemik çesitlilik ve çevre dengesi açisindan büyük önem sahip olan göl son görüntüsü ile saskinliga neden oldu. Gölün çevresinin kismen kanallarla çevrilmesi dogaseverleri endiselendirdi. Gölün çevresinde geçmiste açilan drenaj kanallarinin yakin bir tarihte Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan temizlenmek amaciyla genisletildigi ileri sürüldü. Koruma altindaki göl çevresinde ortaya çikan kanalin tarim arazilerini göl suyundan korumak veya gölde su kaybini önlemek amaci ile açildigi düsünülüyor.

Dönemin Orman ve Su Isleri Bakanliginin 4 Nisan 2014 sayili Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanlari kapsayan yönetmeligi ile su rejimini etkileyebilecek her türlü çalisma genel müdürlük iznine tabi tutuldu. Sulak alanlarin temizligi, ekolojik karakterlerinin ve dogal yapilarinin korunmasi ise zorunlu kilindi.

Gölle ilgili açiklama bulunan Bostankaya Köyü Muhtari Salih Karahan, “Bostankaya Gölü dogal bir göldür ve asirlardir buradadir. Geçtigimiz dönemlerde daha canliydi, su anda içi doldugu için fazla hayvan türü kalmadi. Burasi koruma altinda olan bir gölümüz, burasi kus cennetidir. Burada güzel bir sazligimiz vardir, hayvan çesitliligimiz çok boldur ama eskiye göre azaldi. Bazi fotografçilar ve gezginler geliyor, burada kuslari çekiyorlar. Devlet Su Isleri tarafindan açilan drenaj kanallari vardi, onlari temizlettim. Yaz mevsiminde de sular azaldigindan dolayi içeri tarafa attirdim ki suyu biraz daha tutsun. Hayvanlarimiz orada konaklasinlar diye yaptirdim. Bu kanallar yokken biz tarim yapamiyorduk, biz tarim yapalim diye yapilmisti. Içleri dolunca ben tekrar temizlettim, gölün iç tarafina attirdim ki suyu tutalim, hayvanlarimiz istifade etsin diye. Yaklasik 4 bin metrelik drenaj kanallarini temizleterek içerisine su bagladim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA