Beykoz Belediyesi Kent Tarimina Isik Tutan Projelerini Istanbullularla Bulusturuyor

Asirlar boyu Istanbul’un tarim merkezi olarak adindan söz ettiren Beykoz, bereketli topraklarini degere dönüstürmeyi sürdürüyor. Yeni nesil tarim modelleri ve projeleri ile önemli bir atilim yapan Beykoz Belediyesi, düzenledigi ‘Beykoz’da Kent Tarimi Toplu Açilis Töreni’ni ile yeni projelerini duyurdu.

Beykoz Belediyesi Kent Tarimina Isik Tutan Projelerini Istanbullularla Bulusturuyor
Istanbul’da kent tariminin öncüsü olma hedefiyle yola çikan Beykoz Belediyesi, üreticileri ve üretimi desteklemeye devam ediyor. Ilçenin tarim potansiyelini gelistirmek için önemli projeleri hayata geçiren Beykoz Belediyesi, alim garantili tarim sözlesmesinden fide dagitimina, topraksiz seradan tescilli özel ürünlere kadar birçok alanda çalismalarini sürdürüyor.

Beykoz Belediye Baskani Murat Aydin, Beykoz’un bereketli topraklarinin gelismesi için yaklasik üç yildir büyük bir titizlikle çalistiklarini belirterek, “Bugün biz 5 tane projemizin açilis ve lansmanini yapiyoruz. Tabii ki merkezinde köy pazarimiz var. Burasi Cumhuriyetköy, Beykoz’umuzun önemli tarim merkezlerinden bir tanesi. Beykoz, Osmanli’dan bugüne aslinda tarim bakimindan Istanbul’u besleyen önemli merkezlerden bir tanesi. Istanbul’da Beykoz’u kent tariminin merkezi yapma düsüncesiyle birçok hazirliklar yaptik. Bunlardan en önemlisi alim garantili üretim. Biz çiftçimize diyoruz ki ‘Siz üretin, yetistirin’ satamadiginizi biz alacagiz. Ve nitekim öyle yaptik. Sonrasinda ürettiklerinizi pazarlayabileceginiz, satabileceginiz çok önemli köy pazarlari yapacagiz. Iste o köy pazarlarinin ilkini buraya Cumhuriyet köye yaptik. Buradaki köy pazarinda Beykoz’un üreticileri ürettikleri ürünleri satiyorlar. Satamadiklarini biz zaten aliyoruz ve onu ihtiyaç sahibi komsularimiza, hemsehrilerimize ulastirmis oluyoruz. Tohum ve fide üretim merkezi olan fide üretim merkezimizin açilisini bugün yapiyoruz. Burada yilda en az 1 milyon fide üretmeyi planladik. Ve o fidelerin tamamini ücretsiz olarak Beykozlu hemsehrilerimize dagitacagiz. Bizim çiftçi kayit sistemine bagli olan çiftçi sayimiz 3 yil önceye göre bugün 4 kat artti. Beykoz Ziraat Odasi’na kayitli olanlarda 7 kat artti. Böyle olaganüstü bir ilgi var. Hemsehrilerimizle birlikte kent tarimi modelini 3 yildir uyguluyoruz. Ve ortaya çikardigimiz projelerin de bugün açilisini yapiyoruz“ dedi.

Program, Mustafa Ceceli’nin konseriyle son buldu.

1 milyon fide üretimi hedefleniyor

Tarimsal üretimin en büyük harcama kalemini olusturan tohum ve fide konusunda çiftçilere destek olan Beykoz Belediyesi, Cumhuriyetköy Tohum ve Fide Üretim Serasi’ni da hizmete açti. 16 bin 40 metrekarelik bir alanda açik ve kapali üretim alanlari olusturan Beykoz Belediyesi, ilk etapta bir milyon mevsimlik fide üretimi ve çiftçilere yazlik fide dagitimi hedefliyor. Beykoz Belediyesi’nin kent tarimi alaninda bir diger projesi ise Alim Garantili Tarim Sözlesmesi. Bu projeyle Beykoz Belediyesi, yil basinda alim garantisi verdigi çiftçinin mahsulü olgunlastiginda satamazsa alip, ihtiyaç sahibi kisilere dagitiyor. Bugüne kadar 46 çiftçi ile sözlesme imzalandi. Toplamda 200 ton sebze- meyve ile 61 bin adet yumurta ve dört bin litre süt alindi.

QR sistemiyle ürün hakkinda bilgi sahibi olunuyor

Haftanin her günü açik, sabit ve modern bir pazar yeri olarak hizmete alinan Beykoz Köy Pazari, Istanbullulari Beykoz markali dogal ve taze ürünlerle bulusturuyor. Su anda 27 üreticinin mahsul yetistirdigi Beykoz Köy Pazari tezgahlarinda QR kodlarla ürünün tezgahtan önceki serüveni hakkinda da bilgi sahibi olunuyor. Beykoz Üniversitesi ile güçlerini birlestiren Beykoz Belediyesi, Çubuklu Topraksiz Tarim ve AR-GE Serasi’ni kurdu. Dört mevsim iyi tarim kosullarina uygun olarak sebze-meyve üretip, ihtiyaç sahiplerine verilen projede daha az maliyetle sürdürülebilir tarimin mesaji veriliyor. Ögrenciler ve arastirmacilar tarimin gelecegi için AR-GE çalismalari da yürütüyor. Sürdürülebilir yasami destekleyen Beykoz Belediyesi, Permatürk Vakfi ile Beykoz Ekolojik Park’i hayata geçirdi. Okullar, çiftçiler ve ilçe sakinlerinin katilimina açik olan parkta permakültür ve ekolojik tarim uygulamalari gerçeklestiriliyor. Ayni zamanda dogayla ahenk içerisinde bir yasamin kodlarini veren atölye çalismalari düzenleniyor.
Kaynak: İHA