Baglama Asigi Iki Amerikali

Austin Teksas Üniversitesi’nde inanç çalismalari üzerine okuyan Alex Kreger (31) ile Misir’da ögrenim gören Josh Wainner (28), Türkiye’de baglama asigi oldu.

Baglama Asigi Iki Amerikali
Amerikali Alex Kreger ile Josh Wainner, Alevilik üzerine Türkiye’de arastirma yaparken baglama ve iki telli cura ile tanistilar. “Alevi müzigi ve Alevi inancinin müzik araciligiyla genç kusaga aktarilisi üzerine arastirma yapiyorum” diyen Alex, arkadasiyla birlikte Erzincan’da düzenlenen bir etkinlikte sahne aldi.

Erzincan Yalinca Köyü Cem ve Kültür Evi tarafindan düzenlenen bahar senliginde iki Amerikali baglama çalarak, begeni topladilar.

Alex Kreger, “Ben Winconsinli bir müzisyenim. 9 yasindan beri piyano çalmama ragmen, Viyana Saz Dernegi‘nde baglamayla tanisinca müzige bakisim degisti. Alevi - Bektasi müzigini dinleyince, asik oldum. Michigan State Üniversitesi’nin piyano ve kompozisyon bölümlerinden mezun olduktan sonra lisansimin son yilini degisim ögrencisi olarak Viyana’da okudum. Sonrasinda, Teksas Üniversitesi’nde Prof. Sonia Seeman rehberliginde etnomüzikoloji yüksek lisans bölümüne basladim. Yaz dönemi degisim ögrencisi olarak 2009 yilinda Türkiye’ye antropoloji egitimi almaya geldim. Gelmeden önce de, zamandan kazanmak için Türkçe ögrenmeye basladim. Egitim dönemim bittikten sonra, kendimi Anadolu yollarina atip, pek çok insanla tanistim.” dedi.

Misir’da ögrenimini sürdüren Amerikali Josh Wainner’de arkadasi olan Alex Kreger sayesinde baglamayla tanisip, çalmayi ögrendigini kaydetti.

Erzincan’da düzenlenen etkinlikte Amerikalilara mihmandarlik yapan Tufan Erkan Yakar ise, “Arkadaslarimla 4 senedir tanisiyorum. Hala görüsmemiz devam ediyor. Bugün de davet üzerine geldiler. Burada baglama çalacaklar” dedi.

Erzincan Yalinca Köyü Cemevi Baskani Selçuk Güzel’de, “Hem kültürel ürünlerimizi tanitiyoruz hem de sanatçi dostlarimizin gülbekleriyle, deyisleriyle, türküleriyle azda olsa Erzincan’imiza biraz sifa olmak istiyoruz. Amerika’dan gelen iki arkadasimiz da var. Alevilik üzerine Türkiye’de yaklasik 5 yildir çalisma yapiyorlar. Alevi kültürünü arastiriyorlar. Bu süreçte de baglamayi ögrenip, baglama asigi oluyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA