Orman Yanginlarina Karsi 'Gönüllü' Doping

Izmir ve Manisa’da 7 bin orman gönüllüsü, Izmir Orman Bölge Müdürlügü tarafindan teorik ve uygulamali egitimler alarak orman yanginlariyla mücadele etmeye hazirlaniyor. Gönüllüler, orman yangini durumunda çagrilarak bölgedeki yangin amirinin emrinde görev alacak.

Orman Yanginlarina Karsi 'Gönüllü' Doping
Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügü, orman gönüllülerinin orman yangini söndürme çalismalarina katilmasiyla ilgili bir yönetmelik çikardi. Izmir Orman Bölge Müdürlügü de bu yönerge çerçevesinde Izmir ve Manisa illerinde 7 bin gönüllüye orman yanginlariyla ilgili egitim vermeye basladi.

Teorik ve uygulamali egitimler sonunda orman gönüllüleri yangin söndürme organizasyonuna dahil edilecek. Gönüllüler, orman yangini oldugunda çagrilip bölgedeki yangin amirinin emrinde orman yanginlarina karsi görev alacak. 18 yasi üstü, adli sicil kaydi olmayan, en az ilkokul mezunu ve saglik kurulusundan “Orman yanginlarinda çalisabilir” raporu alan kisiler orman gönüllüsü olabilecek. Bu kisiler, orman isletmelerine giderek ya da e-devlet üzerinden basvuruda bulunabilecek.

“Ferdi bir hareket söz konusu olmayacak”

Egitimler hakkinda bilgi veren Izmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, “Orman yanginlarina nasil müdahale edilir, risk nasil alinmaz, ilk yardim nasil olur gibi teknik bilgileri gönüllülerimize anlatiyoruz. Onlarin yanginda nasil hareket etmeleri gerektigi konusunda egitimler veriyoruz. Egitimlerin ardindan orman gönüllüleri, yangin durumunda çagrildiginda bölgedeki yangin amiri arkadasimizin emrine girecek. Amir ne görev verirse onu yapacaklar. Ferdi bir hareket söz konusu olmayacak. Mugla’daki orman yanginlarinda lojistik destek saglarken bir kardesimiz sehit oldu. Biz ise gönüllülerin tamamen bir organizasyonun parçasi olarak hareket etmesini istiyoruz” dedi.



“Yardimci olmak istiyorum”

Orman gönüllüsü olmak isteyen 19 Türk Kizilayi Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi personeli de teorik egitimin ardindan yangin tatbikatina katildi.

Tatbikatta basariyla yangin söndüren Hediye Özkaradeniz, “Yanginlar her zaman olabiliyor. Bu yüzden yangin söndürmeyi ögrenmek istedik. Malzemelerin neler oldugunu, nasil çalistigini ögrendik. Yangin durumu olursa hortumu kullanmasini ögrendik. Bir yangin olursa kosturacagiz. Alisinca çok zor degilmis. Bir yangin oldugunda bölgeye gidip yardimci olmak istiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA