Berlin'de 1 Mayis Kutlamalari

1 Mayis Berlin’de beklenildigi gibi olayli geçmedi.



Berlin’de 1 Mayis Isçi Bayrami için bu sene 20 gösteri basvurusu yapildi. 1 Mayis nedeniyle sehrin farkli noktalarinda, farkli zaman dilimlerinde, farkli etkinlikler düzenlendi.



Berlin’de bu yilki 1 Mayis kutlamalarinda büyük olaylarin çikmasi bekleniyordu. Berlin Içisleri Senatörü Iris Spranger daha önce yaptigi açiklamada artan uluslararasi siyasi gerilimler nedeniyle bu sene 1 Mayis kutlamalarinin olayli geçmesini beklediklerini söylemisti. Yarisi Berlin disindan gelen takviye polisler olmak üzere yaklasik 6 bin polis, baskentteki 1 Mayis etkinliklerinde görev aldi.

Etkinlikler, yine geleneksel olarak çogunlukla Berlin’in Kreuzberg ilçesinde gerçeklestirildi.

Burada bazi cadde ve sokaklar araç trafigine kapatildi. Ara sokaklarda Berlinli Türkler yine evlerinin, is yerlerinin önüne açtiklari mini standlarda köfte ekmek ve yiyecek-içecek satisi yapti. Küçük konserler düzenlendi.



Büyük olaylarin yasanmasinin beklendigi büyük 1 Mayis yürüyüsü ise aksam geç saatlerde basladi.

Yaklasik 10 bin kisinin katildigi yürüyüs beklenilenin aksine olaysiz sona erdi. Fakat yürüyüsten sonra miting alaninda toplanan kalabalik dagilmak istemeyince polisle göstericiler arasinda zaman zaman arbedeler yasandi. Polise tas ve sise firlatilirken, polis de göstericilere karsi biber gazi kullandi. Bazi göstericilerin gözaltina alindigi görüldü.

Göstericilerin arasinda yer yer PKK terör örgütü destekçileri de görüldü.



Gündüz, Alman Sendikalar Konfederasyonu’nun (DGB) düzenledigi mitingde ise Berlin Belediye Baskani Franziska Giffey konusurken sahneye yumurta atildi. Giffey konusmasi sirasinda yüksek sesli yuhalamalara da maruz kaldi. Kalabaliktan Giffey’e, konut sirketlerinin kamulastirilmasina iliskin Berlin referandumunun uygulanmasi için çagrilar yapildi.

Bu yilki 1 Mayis Isçi Bayrami’nda, Berlin’de beklenildigi kadar büyük çapta olaylar yasanmadi. Oysa siyasiler, baskent Berlin’de uzun zamandir görülmedigi kadar büyük çapta çatismalar beklediklerini açiklamislardi.
Kaynak: İHA