Konuralp'te Tarihi Mesai

DÜZCE – Tarihi, M.Ö. 3’üncü yüzyila uzanan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde, arkeologlarin tarih mesaisi sürüyor. Antik kentte yapilan kazi çalismalarini yakindan takip eden arkeolog Nezih Basgelen, "Tarihte çok anacagimiz bir gelismeye, düzenlemeye, bulguya taniklik ediyoruz" dedi.

Konuralp'te Tarihi Mesai
Düzce’nin Konuralp Mahallesi’nde bulunan ve "Bati Karadeniz’in Efes’i" olarak adlandirilan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde kazi çalismalari devam ediyor. Kazdikça heyecanlandiran Konuralp Prusias ad Hypium, arkeologlar ve sanat tarihçilerinin ilgisini çekiyor. Arkeolog ve sanat dergisi editörü Nezih Basgelen de, Konuralp Prusias ad Hypium’deki kazi çalismalarini yakindan görmek için Düzce’ye geldi. Kazi alaninda incelemelerde bulunan Basgelen, Düzce Belediye Baskani Faruk Özlü’den çalismalar hakkinda bilgiler aldi.

"Burada gördüklerimden çok mutlu oldum"

Basgelen, "Tarihte çok anacagimiz bir gelismeye, düzenlemeye, bulguya taniklik ediyoruz. Ilk kez Bati Karadeniz’de, bizim bati bölgelerimizde ve Akdeniz’de görmeye alisik oldugumuz, Roma Imparatorlugu döneminin o görkemini yansitan hatta yeri geldiginde bazi özellikleri açisindan onlari bile geri birakan antik tiyatroya sahit oluyoruz" dedi.

Konuralp’te Düzce Belediyesi’nin ve kazi ekibinin uyum içinde çalistigini ifade eden Basgelen, "Arkeolog olarak, ömrünün 50 yilini tarih merakina adamis birisi olarak, burada gördüklerimden çok mutlu oldum. Bilim insanlarinin disiplinle birlik ve beraberlik içinde çalismasina sahit olduk ama en önemlisi Belediye Baskani Faruk Özlü’nün yönlendirmesiyle, ilgisiyle bütün destegini bu bilimsel çabanin arkasina koyarak çok önemli bir kültürel birlikteligi basari birlikteligine dönüstürdügünü görüyoruz. Bunu her yerde görmek istiyoruz" diye konustu.



"Burasi çok önemli"

Kazi çalismalarinda sona yaklasildigini ifade eden Düzce Belediye Baskani Faruk Özlü ise "Konuralp antik kenti kazilarinda, özellikle antik tiyatro kazilarinda çok ciddi bir mesafe aldik. Geçen kis döneminde yagmurlar ve kar sebebiyle ara verdigimiz kazi çalismalarina yeniden basladik. Kazilarda yüzde 90 ilerleme sagladigimiz için restorasyon çalismalarina baslayacagiz. Kültür ve Turizm Bakanligimizla görüsüp, buranin restorasyonu için projelendirme, ondan sonra da insaat çalismalarina devam edecegiz. Burasi Düzce’nin ve Bati Karadeniz’in çok önemli bir destinasyon çalismasi olacak. Ankara ve Istanbul’da yasayan yaklasik 20 milyon insanin en kisa mesafede ulasabilecekleri tek antik tiyatro Konuralp Prusias Ad Hypium antik tiyatrosudur. Dolayisiyla burasi çok önemli. Biz buranin öneminin farkindayiz" ifadelerini kullandi.

"Destek olmalarini bekliyoruz"

Ankara ve Istanbul’daki üniversitelerde arkeoloji bölümü okuyan ögrencilerin, kazi çalismalarina katilmalari için çalismalar yapacaklarini kaydeden Baskan Özlü, "Önümüzdeki günlerde Ankara ve Istanbul’daki üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde okuyan ögrencilerin Düzce’yi ziyaret etmelerini de saglayacagiz. Onlarin da kazilara katilmalarini temenni ediyoruz. Yine Düzceli hemserilerimizin de kazilara katilmasini ve buradaki kültürel mirasin torunlarimiza birakilmasinda bize destek olmasini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde restorasyon çalismalarinda kademe aldiktan sonra Türkiye’de bilinen sanatçilari Düzce’ye davet ediyoruz. Burada teknik olarak sikinti olmayacaksa, izinler alarak mümkünse Konuralp antik tiyatroda konserler verdirmeyi planliyoruz" seklinde konustu.



"Sürprizle karsilasacagiz"

Özlü, sözlerini söyle noktaladi:

"Konuralp Prusias Ad Hypium’da kazdikça yeni bulgulara ulasiyoruz. Bizim için her kazi yeni sürprizler ortaya çikartiyor. Geçen günlerde ortaya çikan su tüneli bizim için sürpriz oldu. Daha önce ki aylarda buldugumuz Medusa heykeli yine benzer sekilde bir büyük sürpriz olmustu. Yine önümüzdeki günlerde yaz ayi boyunca kazilari hizlandiracagiz ve daha kisa sürede sonuca ulasmaya çalisacagiz. Tahmin ediyorum ki, bu yazda çok sayida sürprizle karsilasacagiz."
Kaynak: İHA