Besicilerin 'Mera' Hasreti Sona Erdi

Kis mevsiminin çetin geçtigi ve son yillarin en fazla kar yagisinin görüldügü Dogu Anadolu illerinden Erzincan’da havalarin isinmasiyla yaklasik 6 aydir ahirlarda beslenen büyükbas ve küçükbas hayvanlar meralara çikmaya basladi.

Besicilerin 'Mera' Hasreti Sona Erdi
Kisi geride birakan Dogu Anadolu Bölgesi’nde ilkbaharda zaman zaman kar yagisi etkili olmasina ragmen havalarin isinmasi ve baharin canli renkleriyle kendini göstermesi, 6 aydir ahirda hayvanlari beslemek zorunda kalan besicilerin yüzünü güldürdü.

Karlarin erimesiyle otlarin büyümeye baslayarak yeserdigi Erzincan’da çiftçilik yaparak geçimlerini saglayan vatandaslar, küçükbas ve büyükbas hayvanlarini meraya çikardi.

Kentin yüksek rakimli bölgelerinden Kesis Dagi eteklerindeki besiciler, günesin yüzünü göstermesiyle kasim ayindan bu yana ahirlarinda besledikleri küçükbas hayvanlari meralarla bulusturdu.

Kis mevsiminin uzun ve zorlu geçtigi bölgede önceki yillara göre ahirlarda hayvanlara daha fazla ot ve saman veren besiciler, aylardir günes yüzü göremeyen hayvanlarini yeseren meralarda otlatti.

Köyde 20 yildir çobanlik yapan 65 yasindaki Abdullah Aslan, çetin kis mevsimi nedeniyle geçen yila göre hayvanlari 1,5 ay daha geç meraya çikardiklarini söyledi.



Kisin ortasinda ot ve samaninin bitmesi yüzünden hayvanlarini beslemek için komsularindan yem destegi altigini belirten Aslan, söyle konustu:

"Geçen yil kis mevsimi iyi geçti. Bu yil 7 aydir yerde olan kar yeni yeni erimeye basladi.

Önceki yillara göre bu sene kis çok sert geçti. Kar yagisi nisan ayinin ortalarinda olmamiza ragmen bazi geceler etkili oluyor. Mera hasretimiz sona erdi ve yagmurlarla önümüzdeki günlerde yesillik alanlar daha verimli olacak. Çok sükür yaza dogru gidiyoruz. Hayvanlarimizi meraya çikartip otlatiyoruz."
Kaynak: İHA